Kisebbségi törvénytervezetEurópai támogatást kértek

2007. október 17., szerda, Közélet

A kisebbségi törvénytervezet támogatását kérték a romániai nemzeti közösségek képviselői a Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével folytatott bukaresti találkozón — közölte tegnap Frunda György RMDSZ-szenátor, aki szerint ígéretet kaptak az immár egy éve elfekvő jogszabálytervezet mielőbbi elfogadásának ösztönzésére.

A zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson Frunda ismertette a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem (BBTE) történetét és jelenlegi helyzetét, hangsúlyozva, hogy a magyar nyelvű oktatás számára az lenne a legkedvezőbb, ha a Babeş és a Bolyai egyetem két külön intézményként működne a jelenlegi épületek közös használatával. Támogatást kért Pötteringtől annak érdekében is, hogy az EP-ben tűzzék napirendre a BBTE ügyét. (Jelenleg az RMDSZ EP-képviselői aláírásokat gyűjtenek kollégáiktól, hogy lehetővé tegyék ezt a vitát az európai törvényhozásban.) Pöttering ezt a kérdést belügynek minősítette, de elvi szinten az anyanyelvű felsőoktatás híveként foglalt állást. Biztatóan nyilatkozott Frunda azon javaslatáról is, hogy az alapvető emberi jogokról készülő uniós egyezményben egyaránt legyen szó a nemzeti kisebbségeket megillető egyéni és kollektív jogokról.

Varujan Pambuccian, a képviselőház kisebbségi csoportjának elnöke a parlamentben lezajlott kerekasztal-beszélgetés után kijelentette: Hans-Gert Pöttering értékeli a romániai nemzeti kisebbségi mechanizmust, a jelenlevők pedig egyetértettek abban, hogy a romániai kisebbségvédelmi modellt ,,nagyon nehéz exportálni" az Európai Unió egész területére, hiszen például Franciaország sem ismeri el a nemzeti kisebbség fogalmat. A kisebbségi törvényt mindannyian szükségesnek tartják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Négymilliárd fölött
Az idei első nyolc hónapban Romániában 4,059 milliárd dollár volt a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) értéke, ez az összeg a folyó fizetési mérleg hiányának mintegy negyven százaléka. Az első hét hónapban a külföldi tőkebefektetés 3,472 milliárd eurót tett ki, a gazdasági miniszter az év végére mintegy 7 milliárd eurót vár.
2007-10-17: Közélet - Fekete Réka:

Végéhez közeledik egy kilenc éve vajúdó építkezés (Ígérethalmaz a Pótsa-kúria körül)

Ha jövőben, a munkálatok megkezdésének tizedik esztendejében átadják rendeltetésének a kilyéni Székely—Pótsa-kúriát, akkor legfennebb annyival lehet jellemezni a történteket, hogy ebben az országban már szinte semmi nem meglepő. De ha nem, akkor a teljes felelőtlenség varrható azok nyakába, akiket valamilyen szinten érint egy olyan építkezés, amely folyamatosan legkevesebb félszáz háromszéki családnak nyújthatna évek óta egy kis nyugalmat, gyermekeiknek esélyt az állapotuknak megfelelő ellátásra, fejlesztésre.