Hírbörze

2007. október 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Négymilliárd fölött

Az idei első nyolc hónapban Romániában 4,059 milliárd dollár volt a közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) értéke, ez az összeg a folyó fizetési mérleg hiányának mintegy negyven százaléka. Az első hét hónapban a külföldi tőkebefektetés 3,472 milliárd eurót tett ki, a gazdasági miniszter az év végére mintegy 7 milliárd eurót vár.

Románia az Európai Unióhoz való csatlakozással felértékelődött a külföldi befektetők szemében: elsősorban a még privatizáció előtt álló gáz- és kőolajágazat, a villamosenergia-ipar, a bankszektor, valamint a gyógyszeripar tarthat számot érdeklődésre. A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) számításai szerint Románia 2009-ig évi ötmilliárd euró közvetlen külföldi befektetéssel számolhat. A fő vonzerőt a vállalkozásbarát környezet és a szakképzett munkaerő jelenti. (-fer)

Csúcson az arany

Huszonnyolc éve nem adtak annyit az aranyért, mint hétfőn a New York-i tőzsdén: decemberi szállításra unciája 763,60 dollárba került (egy uncia 28,3495 gramm, a nemesfém grammja tehát megközelítőleg 63,30 lejt ért). A drágulást egyrészt a dollár térvesztése, másrészt a kőolaj és más nyersanyagok árának felfutása okozta. Itthon a Román Nemzeti Bank jelentése szerint hétfőn egy gramm arany 56,9497 lej volt, 0,3523 lejjel több, mint pénteken. (i.)

Román—török üzleti fórum

Október 25—26-án Bukarestben a török miniszterelnök látogatása alkalmával román—török üzleti fórumot rendeznek. A török vállalkozók elsősorban építőiparban és fémszerkezetgyártásban, energetikában, cementgyártásban, gázszolgáltatásban, vaskereskedésben, műanyag csomagolásban, infrastruktúrafejlesztésben, faiparban, gépkocsiiparban, idegenforgalomban tevékenykedő hazai vállalkozókkal szeretnének találkozni. Jelentkezni a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál lehet: Sepsiszentgyörgy, Olt utca 17. szám, telefon: 0267/351 677, e-mail: ccicov@ccicov.com.

Láttamoztatni kell az engedélyeket

Az egyéni és családi vállalkozóknak az év végéig láttamoztatniuk kell engedélyüket — hívja fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi városháza. A felújítás az eredeti illeték feléért történik, s be kell mutatni az engedély eredeti példányát, a cégbírósági, valamint az adóhivatali bejegyzést igazoló okirat másolatát. (-fer)

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 987
szavazógép
2007-10-17: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

Díjak sikertörténetekért

Tizennegyedik alkalommal készítette el a megye cégeinek rangsorolását a kereskedelmi és iparkamara (a tavalyi eredmények számbavételével), és pénteken 15 órától díjátadó ünnepséget tart Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben.
2007-10-17: Közélet - x:

Európai támogatást kértek (Kisebbségi törvénytervezet)

A kisebbségi törvénytervezet támogatását kérték a romániai nemzeti közösségek képviselői a Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament elnökével folytatott bukaresti találkozón — közölte tegnap Frunda György RMDSZ-szenátor, aki szerint ígéretet kaptak az immár egy éve elfekvő jogszabálytervezet mielőbbi elfogadásának ösztönzésére.