Ösztökélik a kalákás szellemet

2011. április 14., csütörtök, Faluvilág

A településért tenni akaróknak szól az a felhívás, amelyet Nyáguly Vilmos mikóújfalusi polgármester fogalmazott meg. A község lakói anyagi, kulturális és szellemi jólétének elősegítését lenne hivatott szolgálni az az egyesület, amelynek nem áll szándékában kirekeszteni a tervezett munkából semmilyen politikai pártot, szervezetet.

Nagyanyáink süteménye, a rakottág

El­készült a leendő egyesület alapszabályzata, és elindították a civil szervezet bejegyeztetését. A felhívást és az alapszabályzatot minden újfalusi polgárhoz eljuttatják, válaszborítékban nyi­latkozhat mindenki szándékáról. A választ április 30-ig várják a kezdeményezők.
Újfaluban is akad bőven feladat azok számára, akik lokálpatriótaként gondolkodnak és úgy akarnak cselekedni, például az egészséges közösségi szel­lem kialakítása, a még élő hagyományok megmentése. A kimondottan egyedi rakottágat, mint élő hagyományt, még 2009-ben levédték az országos szabadalmi és védjegyhivatalnál, s az egyesület nevében szándékoznak levédeni a szintén egyedi lakodalmi perecet és a hozzá kapcsolódó esküvői helyi népszokást. A múlt emlékeinek ápolása, a község ásványvízkincsének értékesítése csak egy-egy példa arra, hogy csodákra képes a faluközösség, ha létezik csapat, mely ösztökéli a helyi kalákás szellemet. Lám, a kisborosnyói Nyír­­es lokálpatrióta kör megalakulása óta olyan eredményeket ért el, amelyek túlmutatnak a kis település határain. Mikó­újfalu kezdeményezése a második ilyen lesz a megyében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2011-04-14: Faluvilág - Iochom István:

Akik életet lehelnek a kőbe

Kézdiszentkereszten a XX. század elején a Laub fivéreknek, Edének (1889–1942) és Lajosnak (1896–1958) köszönhetően vert gyökeret a kőfaragás, amit napjainkban az Albert, Fekete, Papp és Varga család folytat.
2011-04-14: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Két naiv alkotó

Ojtozban mintha megállt volna az idő. Jánó Gyula és Elemér házában semmi sem változott. Nemcsak a lakásuk mögött csobogó Ojtoz vize, hanem egy életen át tartó beszéd- és szellemi sérülésük az oka annak, hogy lakásukba nem hatol be a nagyvilág zaja, pedig a műúton gumikeréken robog a nagyvilág be, Erdély felé, és ki, Moldva irányába.