Hírsaláta

2007. október 17., szerda, Belföld

VÁLASZTÁSI ESÉLYEK. A magyarságnak az országos részvételi hányadhoz képest legalább tíz százalékkal nagyobb arányban kell az urnák elé járulnia ahhoz, hogy a november 25-i EP-választásokon az RMDSZ-nek és Tőkés Lászlónak egyaránt esélye legyen a bejutási küszöb átlépésére. Romániában több mint 18 300 000-en szerepelnek a választói névjegyzékben.

A magyarok száma a 2002-es népszámlálás szerint valamivel több, mint 1 430 000. A szociológusok körülbelül 1 100 000 potenciális szavazóval számolnak. Az országos részvételi arány alapvetően befolyásolhatja a magyarok szereplését, minél nagyobb ugyanis az összlakosság szavazási kedve, annál kisebbek az RMDSZ és Tőkés esélyei. Egyelőre képtelenség felmérni, hogy mekkora az RMDSZ és mekkora a Tőkés támogatottsága. Az Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor által megrendelt, a Desiré Alapítvány által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 45 százaléka az RMDSZ-t, 23 százaléka Tőkést támogatja, 32 százalékuk pedig bizonytalan. (MTI)

KÜLÖN NYELV-E A MOLDOVÁN? Élesen bírálja a román sajtó a bukaresti diplomáciát, mert nem tiltakozott a ,,moldován" nyelv megnevezés használata ellen az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság közötti megállapodásban. Az Európai Bizottság (EB) múlt héten kötötte meg a Moldovai Köztársasággal a rövid idejű tartózkodást lehetővé tevő vízum kibocsátásáról szóló megállapodást, ennek lábjegyzetében szerepel, hogy a dokumentumot ,,moldován" és román nyelvre is lefordították. Bukarest és Kisinyov között régi vita tárgya Románia keleti szomszédjának hivatalos nyelve. A kisinyovi vezetés szerint a ,,moldován" különálló nyelv, Bukarest szerint viszont Moldovában a lakosság körülbelül 60 százaléka valójában a románt beszéli. Jelenleg újabb konfliktus terheli a két ország viszonyát, ugyanis a hét végén három román önkormányzati küldöttséget is visszatérítettek a határról a moldovai határőrök.

FOGYNAK A KATOLIKUS PAPOK. Egyre kevesebben érdeklődnek a római katolikus papképzés iránt — derül ki a Krónikából. A gyulafehérvári Római Katolikus Hittudomá­nyi Főiskola keretében működő papnevelde diáklétszámlajstromából kiderül: a papszentelések száma felére csökkent a nyolcvanas évekhez viszonyítva, és hasonló arányban fogyott a pálya iránt érdeklődők száma is. A hittudományi főiskola hallgatói közül sokan abbahagyják a tanulást Gyulafehérváron, legtöbb esetben a vízválasztónak számító első és második iskolai év után, s az intézményvezetés szerint jó aránynak számít, ha a végzősök 45—50 százalékát pappá szentelik. Oláh Zoltán rektor szerint valószínű, a lemorzsolódók hivatástudatával van baj, egyre kevesebben vállalják a plébánosi munkával járó életformát és lemondásokat.

ELADHATATLANOK LESZNEK AZ ADÓSSÁGGAL TERHELT LAKÁSOK. Olyan kormányrendelet kibocsátásán dolgozik a kabinet, melynek értelmében nem lehet eladni az olyan lakásokat, melyeknek tulajdonosai három hónapnál több ideje nem fizették ki fűtési számláikat. (Gândul)

ELENA BĂSESCU KÉPVISELŐ LENNE. Úgy látszik, a politika csábítóbb, mint a manökenkarrier, ugyanis mint kiderült, képviselői tisztséget szeretne elnyerni a következő parlamenti választásokon Elena Băsescu, az államfő ifjabb leánya. Elmondta, az Európai Parlament nem keltette fel érdeklődését, a belpolitika érdekli. Az államfő leánya elvállalta a kampányfőnöki feladatot Marian Zlotea, a Demokrata Párt bukaresti ifjúsági szervezetének jelöltje mellett. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2007-10-17: Közélet - Bogdán László:

Az áremelkedések baljós háttere (Magasles)

Románia jelenleg a legszegényebb uniós tagállam, mégis itt növekednek ellenőrizhetetlenül és villámgyorsan az alapélelmiszerek árai. Ráadásul bejelentetlenül, egyik napról a másikra. A vásárló legtöbbször csak fizetésekor veszi észre, hogy megint nem annyi, megint felment valaminek az ára…
2007-10-17: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A korrupciót nem küzdötték le
Romániának még fontos lépéseket kell tennie a korrupcióellenes harc terén — jelentette ki tegnap Hans-Gert Poettering, az Európai Parlament elnöke a parlament plénuma előtt, majd hozzátette, hogy a reformoknak köszönhetően a romániai gazdaság számottevő fejlődést mutat.