Belföldi hírek

2007. október 17., szerda, Belföld
A korrupciót nem küzdötték le

Romániának még fontos lépéseket kell tennie a korrupcióellenes harc terén — jelentette ki tegnap Hans-Gert Poettering, az Európai Parlament elnöke a parlament plénuma előtt, majd hozzátette, hogy a reformoknak köszönhetően a romániai gazdaság számottevő fejlődést mutat.

,,Az Európai Parlament nevében elismerem az önök haladását és sikereit. Útjuk azonban még nem fejeződött be. Most, a csatlakozás és a megtett erőfeszítések után Romániának nem szabad nyugodtan ülnie a babérokon" — mondotta. Pöttering sürgette a mezőgazdasági kifizetési ügynökségek mihamarabbi működőképessé tételét is, a pártokat pedig arra kérte, hogy az EP-választás előtti kampányban uniós témákat helyezzenek a politikai viták középpontjába, akkor is, ha nem lehet teljesen kikerülni belföldi politikai kérdéseket.

Vita a régiókról

Életképes, európai szellemiségű koncepció alapján kívánja az RMDSZ újraszervezni a gazdasági fejlesztési régiókat — hangsúlyozta tegnap Bukarestben Markó Béla szövetségi elnök, hozzátéve: a szövetség által kidolgozott javaslat a gazdasági érdeket figyelembe véve tényeken, szakmai adatokon és európai modelleken alapszik. — Kisebb méretű, működőképesebb, versenyképesebb fejlesztési régiókra van szükség — szögezte le az elnök, aki elmondta: a tervezetet minden párthoz, illetékes intézményhez, valamint a megyei tanácsok elnökeihez is eljuttatják, ami egyúttal a társadalmi vita kezdetét is jelenti. Markó Béla szerint előrelátható volt, hogy egyes politikusok a javaslat etnikai vonatkozásait kifogásolják, és nacionalista vagy ultranacionalista okokra hivatkozva visszautasítják a tervezetet, de a régiók átszervezésében gyakorlatilag az ország minden megyéje érdekelt. v Az egyéni körzetes választási rendszerről szóló referendum megszervezésével az RMDSZ nem ért egyet, mert öncélúnak látja. ,,Ami mostanáig történt, nem győzött meg arról, hogy egy jobb rendszer körvonalazódna"— fogalmazott Markó.

Zöldpénzek vízre

Összesen nyolc, Hargita és Maros megyei település önkormányzatának nyújtotta át a környezetvédelmi tárca által támogatott szerződéseket Korodi Attila miniszter tegnap. Gyilkos-tó ivóvíz- és csatornahálózata fejlesztésére, illetve kiépítésére a hétmillió új lejes beruházásból közel hatmilliót kap, mert nemcsak a település fejlődéséhez, hanem a természet védelméhez is elengedhetetlenek azok a fejlesztések, amelyeket ebből a támogatásból végeznek el. Szintén a vízellátásra mintegy ötmillió jutott Székelykeresztúrnak és 3,7 millió Lövétének. Maros megyéből Erdőszentgyörgy, Makfalva, Mezőbánd, Nyárádtő és Ratosnya önkormányzati képviselői vehették át a szerződéseket.

Hamari munka

A benyújtott, mintegy száz módosítási javaslat félresöprésével, alig húsz perc alatt elfogadta az egyéni szavazókörzetes választási rendszer bevezetésére irányuló törvénytervezetet a parlament szakbizottsága, ami azt jelenti, hogy a jogszabály az eredeti megfogalmazásban kerül a szenátus elé. A gyorsaságot azzal indokolják, hogy Traian Băsescu államfő október 25-ig szabott határidőt a honatyáknak: hétfői ultimátuma szerint népszavazást ír ki az EP-választásokkal egy napon, azaz november 25-én, ha nem lesz törvény.

Közérdek volt

A közérdek indokolta a Decebal Traian Remeş és Ioan Mureşan volt mezőgazdasági miniszterekről szóló felvételek bemutatását a közszolgálati tévében — jelentette ki Cristian Tudor Popescu, a Román Sajtóklub elnöke tegnap a klub becsületbíróságának ülése után; a film sugárzásával nem hágták át az újságírás deontológiai törvényeit. Hozzátette azonban, hogy az RTV hírosztálya egy sor szakmai hibát követett el, amely rontja hitelét és presztízsét: nem szögezték le például, hogy a feliratokat nem az adó készítette, és minősítést használtak a híranyagban (,,tettenérés"). ,,Nem minősítem manipulálási akciónak a filmet, mivel ami a felvételeken megjelenik, nem hamis" — mondta Popescu, és végül hangsúlyozta: ,,senki nem kételkedik abban, hogy a felvételeket az állam egy szakintézménye készítette", akár a titkosszolgálat vagy a korrupcióellenes ügyészség. v A két exminiszter tagságát pártjaik ― a liberális, illetve a parasztpárt ― a bírósági döntés megszületéséig felfüggesztik.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-17: Belföld - x:

Hírsaláta

VÁLASZTÁSI ESÉLYEK. A magyarságnak az országos részvételi hányadhoz képest legalább tíz százalékkal nagyobb arányban kell az urnák elé járulnia ahhoz, hogy a november 25-i EP-választásokon az RMDSZ-nek és Tőkés Lászlónak egyaránt esélye legyen a bejutási küszöb átlépésére. Romániában több mint 18 300 000-en szerepelnek a választói névjegyzékben.
2007-10-17: Közélet - Farkas Réka:

Romagondok

Le kellene váltani Florin Lepădatut, a prefektúra romákért felelős alkalmazottját, de nincs rá mód ― fejtette ki György Ervin kormánybiztos. Elégedetlen Lepădatu munkájával, semmi látszata nincs tevékenységének, s bár sok pályázati lehetőséget hirdetnek, hirdettek meg EU-s pénzalapokból a roma lakosság felzárkóztatására, a megyéből egyetlen iratcsomót sem állítottak össze, még tervek, elképzelések sem születtek.