Orbán Viktor a népszavazásrólAz ország történelmi lehetőség kapujában áll

2007. október 17., szerda, Világfigyelő

A népszavazással az ország történelmi lehetőség kapujában áll ― jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap Budapesten Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján. Mint kiemelte: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Hozzátette: a népszavazás a nemzeti összefogás hosszú idő óta először rendelkezésre álló eszköze.

Magyarországnak összefogásra van szüksége, ami nem azonos a politikusok összefogásával ― jelentette ki Orbán Viktor. ,,A népszavazással az ország egy történelmi lehetőség kapujában áll", szövetség jöhet létre a középosztály és a leszakadó réteg között ― hangsúlyozta, majd felidézte, hogy a Fidesz közel egy évvel ezelőtt, 2006. október 23-án beszélt először a nyilvánosság előtt népszavazási kezdeményezésükről. Hozzátette: akkor a kezdeményezésnek három okát adták, a kormány illegitim voltát, az ország megbénulását, és azt, hogy megélhetési, szociális válság van Magyarországon.

Hétfőn az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatait, amelyek hitelesítették az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait a Fidesz és a KDNP által a képzési hozzájárulás, a vizitdíj és a kórházi napidíj ügyében elindított népszavazási kezdeményezések esetében. A Fidesz elnöke az Alkotmánybíróság döntéséről azt mondta: ez nem a Fidesz, hanem az ,,új többség" sikere, azoknak az embereknek a sikere, akik nem törődnek bele, hogy Magyarországnak illegitim kormánya van. Kiemelte azonban: a két párt nem akar senkit semmiről meggyőzni; a Fidesz és a KDNP esélyt kínál az ország polgárainak, hogy túllépjenek a mai helyzeten. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy minden korábbinál nagyobb számú aláírást szeretnének összegyűjteni a népszavazási kampány első szakaszában.

Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek azt mondta, populista a népszavazás, mert keresztbe kíván feküdni minden olyan reform előtt, amely Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja. A szóvivő szerint az az Orbán Viktor beszél szociális népszavazásról, aki 19 000 forintot vett ki a nyugdíjasok zsebéből, kormányzása idején egyetlenegy fillérrel sem emelte a családi pótlékot, és a gazdag családokat támogatta az adókedvezményekkel. Az SZDSZ Orbán Viktor kijelentésére reagálva azt emelte ki, hogy az ország valóban történelmi lehetőség kapujában áll ,,abban az értelemben, ahogyan szétfeszíti a rendszerváltáskor elfogadott politikai kereteket". Horn Gábor ügyvivő közölte: az SZDSZ a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéseiről tartandó népszavazáson ki fog állni a reformok mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-10-17: Közélet - B. Kovács András:

Kis és nagy tolvajok (Epilógus az erdészeti ankéthoz)

A riporter nem tagadja, ankétjának készítése közben végig ellenállt a kísértésnek, hogy valahányszor az erdőirtás kérdése felmerült, a jelenséget a kisebb fatolvajok rovására írja. Az erdőről a szürkületben négy-öt rönkkel megrakott szekérrel kerülő utakon leóvatoskodó polgár kívül esett vizsgálódásai körén. A kis tolvajt, kinek építkezéséhez van szüksége pár gerendára, vagy ki családja betevő falatját keresi meg a feketefuvarral, esetleg tűzifával kereskedik, lefülelni — amíg privatizáció előtt álló területeken minden engedéllyel felszerelt cégek teljesen legálisan vágják a már tulajdonképpen nem állami erdőt — nem a riporter feladata.
2007-10-17: Világfigyelő - x:

Putyin Teheránban

Oroszország nem támogatja a katonai erő bármilyen formájú alkalmazását a Kaszpi-tenger térségében ― jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap Teheránban, a Kaszpi-tenger menti államok második csúcstalálkozóján.