Putyin Teheránban

2007. október 17., szerda, Világfigyelő

Oroszország nem támogatja a katonai erő bármilyen formájú alkalmazását a Kaszpi-tenger térségében ― jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnap Teheránban, a Kaszpi-tenger menti államok második csúcstalálkozóján.

A politikus hozzátette: a résztvevőknek egyezségre kell jutniuk abban, hogy egyik Kaszpi-tengeri állam területét se lehessen felhasználni egy másik elleni agresszióhoz. A fórumon részt vevő öt állam ― Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán ― elnöke nyilatkozatot fogadott el, s ebben szerepel az a megfogalmazás, miszerint az érintett országok területüket nem engedik át egy harmadik félnek agresszió vagy katonai akció végrehajtásához. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök sajtóértekezletén ,,nagyon erősnek" minősítette az elfogadott dokumentumot.

Nukleáris programjával kapcsolatban Irán éles vitába bonyolódott a nyugati országokkal, amelyek azt állítják, hogy Teherán atomfegyvereket készül előállítani, Washington pedig nem zárja ki katonai erő alkalmazását, ha a diplomáciai eszközök nem érik el céljukat a vita rendezésében.

A nyilatkozat egy másik részében az elnökök hangsúlyozták az atomsorompó-szerződést aláíró államok jogát a békés célú atomenergia előállítására.

Vlagyimir Putyin a Kreml vezetői közül a II. világháború óta első alkalommal tesz hivatalos látogatást Iránban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-17: Világfigyelő - x:

Az ország történelmi lehetőség kapujában áll (Orbán Viktor a népszavazásról)

A népszavazással az ország történelmi lehetőség kapujában áll ― jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap Budapesten Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján. Mint kiemelte: a Fidesz képesnek érzi magát arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Hozzátette: a népszavazás a nemzeti összefogás hosszú idő óta először rendelkezésre álló eszköze.
2007-10-17: Világfigyelő - x:

Németország ünnepli a nyolcvanéves Günter Grasst

A közjogi méltóságokkal az élen sorra gratuláltak Németország legtekintélyesebb vezetői az ország jelenlegi legkiválóbb írójának, a Nobel-díjas Günter Grassnak tegnap 80. születésnapja alkalmából.