Hírsaláta

2007. október 18., csütörtök, Belföld

ISMÉT ÖSSZEKAPTAK A PALOTÁK. Az új mezőgazdasági miniszter beiktatása alkalmat teremtett az államfőnek és a miniszterelnöknek, hogy újabb botrányt kavarjon maga körül.

Băsescu a beiktatáskor támogatásáról biztosította Cioloşt, s ígérte, közbenjár az Európai Bizottságnál a mezőgazdasági védzáradék elkerüléséért, mert szerinte képtelenség az EB által kijelölt egy hónapos határidőn belül megoldani az agrárkifizetéseket. Kedden a kormányfő elutasította Băsescu ajánlatát. Ígérte, hogy a kifizetési program lemaradását behozzák, mert a kabinet megtalálta a módját az EU-s mezőgazdasági szubvenciók megszerzésének. Valójában a fiatal miniszternek november 9-ig a mezőgazdasági területek nyilvántartási problémáját kell megoldania, tekintettel, hogy a hatóságok a valóságosnál több mezőgazdasági területet jelentettek be az EB illetékes szerveinél. Az ellenőrzésekből kiderült, a közölt adatok nem felelnek meg a valóságnak, így a minisztériumnak garantálnia kell a méréseket végző szoftver pontosságát. (Realitatea)

MÁR DECEMBER 23-ÁN IRATOKAT ÉGETTEK A SZEKUSOK. Nem tudni Daniel pátriárkáról, hogy jelentett-e vagy sem a politikai titkosrendőrségnek, ugyanis dossziéja 1989. december 23-án sok más egyházfő és közszereplő iratával együtt megsemmisült ― nyilatkozta Mircea Dinescu SZIVOT-tag. Dinescu szerint több egyházi vezető azért nem vádolható titkosrendőri együttműködéssel, mert a SZIVOT tulajdonában nincs semmiféle bizonyíték. Megjegyezte: nehezen hihető, hogy a kommunizmus idején tíz évig külföldön dolgozó személy ne került volna szembe a szekuritátéval, utalva ezzel Daniel pátriárka Svájcban folytatott doktori tanulmányaira. Olyanok dossziéit semmisítették meg, akiknek különböző eszközökkel sikerült rávenniük munkatársaikat, hogy tüntessék el azokat ― nyilatkozta Cazimir Ionescu, a SZIVOT szóvivője. A keddi ülést követően a testület nyilvánosságra hozta, Calinic Argatu argeşi-i püspök Zamfir fedőnéven jelentett a szekuritáténak. (Realitatea)

ROMÁNIA JAVÍTOTT. A Riporterek Határok Nélkül szervezet közzétette 2007-es jelentéseit. A statisztika szerint a sajtószabadság tekintetében Románia 16 hellyel javított a tavalyi állapotán, ugyanis akkor az 58. volt. Első helyen Izland, Norvégia és Észtország áll, az utolsó Észak-Korea és Eritrea (Kelet-Afrika). Vannak olyan országok is, amelyekben jelentősen csökkent a sajtószabadság: Bulgária a 35. helyről az 51.-re került, Lengyelország pedig a 57.-re. A szervezet ezt a két országot Európa rossz fiúinak nevezi, és kijelenti, hogy Szófiában az újságírókat meg is verik munkájuk végzése közben. A felmérésből az is kiderül, hogy nem csak a hivatásos újságírókra gyakorolt nyomás növekedett meg az utóbbi időben, hanem már a bloggereket is hasonlóképpen zaklatják. A lista első 14 helyét európai országok foglalják el, Japán a 37., az USA a 48. és Oroszország a 114. (Politovszkaja meggyilkolása és a tettesek megbüntetése miatt, illetve azért, mert a sajtóból hiányzik a pluralizmus). A jelentés külön kiemeli Kínát, amely a 163. helyen található a rangsorban, és rámutat, hogy az olimpiai játékok előtt egy évvel az újságíróknak beígért reformok nem többek üres ígérgetéseknél. (Hotnews)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2007-10-18: Közélet - Farcádi Botond:

Megyénk Achilles-sarka (Kármentő)

Reklámszakértők szerint sok esetben mindegy, mit mondanak egy-egy termékről a vásárlók, a lényeg az, hogy beszéljenek róla. Az elvet a médiában, sőt, a politikában is alkalmazzák: mindegy, mit tesz vagy mond egy-egy politikus, a lényeg, hogy szerepeljen a híradókban.
2007-10-18: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Törvényhozást mímelve
Létszám hiányában a képviselők tegnap sem tudták megvitatni a szakbizottságokban a kisebbségi törvénytervezetet.