Belföldi hírek

2007. október 18., csütörtök, Belföld
Törvényhozást mímelve

Létszám hiányában a képviselők tegnap sem tudták megvitatni a szakbizottságokban a kisebbségi törvénytervezetet.

,,Azt fogom javasolni, hogy a három szakbizottság egyike se gyűlhessen össze szerdán más törvények megvitatására, ha azelőtt a szakbizottságok tagjai nem biztosították a kvórumot a kisebbségi törvénytervezet megvitatására" — mondta Márton Árpád RMDSZ-es képviselő, aki szerint egy másik megoldás az lenne, ha az Állandó Bizottság rögtön a költségvetés-tervezet megvitatása után a kisebbségi törvénytervezetet a képviselőház plénuma elé terjesztené, a szakbizottságok beszámolója nélkül. Ioan Ghişe liberális képviselő is ,,lealacsonyítónak" tartja, ami hétről hétre a kisebbségi törvénytervezet megvitatása körül történik. ,,Ne vesztegessük többet az időt azt mímelve, hogy meg akarjuk tenni azt, amit valójában nem akarunk megtenni. Vannak szabályok, és azokat be kell tartani, de ha soha nem gyűl össze a kvórum, jobb, ha a plénum elé visszük a törvényt. A plénum vagy elutasítja, vagy elfogadja" — mondta Ghişe. A törvénytervezet megvitatásának folytatására harmincnégy képviselőre lett volna szükség a három szakbizottság — a jogi, az emberi jogi és a tanügyi — ülésén.

Az átszervezés nem megoldás

A Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottsága súlyos hibának tartja az RMDSZ-nek azt a törekvését, hogy a romániai régiók átszervezésével próbálja helyettesíteni Székelyföld autonómiáját, és semlegesíteni a székelyek autonómiakövetelését ― áll a Fodor Imre elnök aláírásával tegnap kiadott közleményben. Európában egyetlen területi autonómia sem jött létre úgy, ahogyan azt az RMDSZ szakértői javasolják. Fejlesztési régióból soha és sehol nem alakult széles hatáskörökkel felruházott autonómia.

Ismét makulátlan

Beszüntethetik a Traian Băsescu államfő elleni eljárást, miután újabb, számára kedvező szakértői vélemény született egy korrupciógyanús ügyben. Băsescu és további 79 személy ellen 2004-ben emeltek vádat az ügyészek. A nyomozók szerint a vádlottak 300 millió dollárral károsították meg az államot, mert 1991 és 2000 között a román tengeri kereskedelmi flotta tizenhat hajóját mélyen áron alul adták el egy külföldi cégnek. A per formai okok miatt elakadt, mivel az iratokról hiányzott a korrupcióellenes ügyészség akkori vezetőjének aláírása. Ezért az akta visszakerült az ügyészségre, és azóta se küldték a bíróságra, hanem a nyomozóhatóság újabb szakértői véleményt rendelt. Most került nyilvánosságra ez a dokumentum, amely megállapítja, hogy a román állam nem szenvedett kárt a tranzakciók nyomán. A szakértői vélemény indoklásában az olvasható, hogy a flottát kezelő romániai vállalatnak hatalmas adósságai voltak, és ezt a műszaki szempontból elavult hajók csak tovább növelték, azaz indokolt volt értékesítésük.

Zöldövezetek Erdélyben

Negyvenöt magyarlakta erdélyi település jut pénzhez zöldövezetek létrehozására egy tegnapi kormányhatározat értelmében — jelentette be Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. A program ez év júniusában indult útnak. Szatmár megyéből tíz, Bihar és Maros megyékből kilenc-kilenc, Kolozs megyéből négy, Máramarosból három, Hargita, Arad és Szilágy megyékből kettő-kettő, Hunyad és Fehér megyékből egy-egy, Kovászna megyéből Zágon, Sepsiszentgyörgy, Uzon részesül támogatásban. A kormány határozata alapján százkét település önkormányzata mintegy 60 millió lejt kap a zöldövezetek kiépítésére kiosztott alapból, tizenhét év óta először. A tervek között Kiskapus is szerepel.  Folyamatban levő, sürgős munkálatokra — főként útjavításokra, de kulturális rendezvényekre, vízhálózatra, óvoda- és templom-felújításra is — mintegy százmillió lejt utalt ki a kormány a tartalékalapból, egyszeri támogatásként. Ebből nyolcmillió lej jutott magyarlakta erdélyi településeknek. Háromszékről csak három szerepel a felsorolásban: Sepsiszentgyörgy, Zágon az általános ,,befektetések" címszó alatt, Kézdivásárhely pedig a műjégpályával. Hargita megye tizennégy, Maros kilenc, a szórványnak számító Szilágyság pedig hat településsel részesül a kormánypénzekből.

Pénz a közös kormányülésre

Egymillió lejt utalt ki tegnapi ülésén a kabinet a harmadik közös román—magyar kormányülésre. A pénzt a 2007-es tartalékalapból különítik el. Ebből kell fedezni a szervezés minden kiadását: a szállítási és elszállásolási költségeket, a fordításokat és a szinkrontolmácsolást, a reklámanyagokat és a sajtóanyagok előkészítését. A december 10-ig fel nem használt összegeket visszautalják a költségvetésbe.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-18: Belföld - x:

Hírsaláta

ISMÉT ÖSSZEKAPTAK A PALOTÁK. Az új mezőgazdasági miniszter beiktatása alkalmat teremtett az államfőnek és a miniszterelnöknek, hogy újabb botrányt kavarjon maga körül.
2007-10-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hamis felügyelők jöhetnek

Fogyasztóvédelmi ellenőrként próbált jövedelemhez jutni két szélhámos Dâmboviţa megyében: komoly vizsgálódás után 100—400 lejes bírságokat gomboltak le a gyanútlan kereskedőktől az észlelt szabálytalanságokért.