Hírsaláta

2011. április 30., szombat, Belföld

A SZATMÁRI BÉKE EMLÉKEZETE. Romhánytól Maj­tényig, 1710–11 címmel a Rákóczi-szabadságharcot bemutató emlékkiállítás nyílt Szatmárnémetiben. A különleges, korabeli esz­közöket és dokumentumokat tartalmazó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a Szatmár Múzeum közös, kétnyelvű tárlata a háromszáz évvel ezelőtt, 1711. április 30-án megkötött szatmári béke és majtényi fegyverletétel előtt tiszteleg.

A szatmári béke a túlerő súlya alatt bekövetkezett katonai vereség után sikeres kompromisszum volt – jelentette ki Kövér László, az Országgyű­lés elnöke a békeszerződés aláírásának helyéül szolgáló, ma múzeumként működő Vécsey-házban. A kiállítás a szabadságharc utolsó évét mutatja be a romhányi csatától a szatmári béke megkötéséig tárgyi emlékek és dokumentumok segítségével. Az érdeklődők fegyvereket, katonai ruházatokat és pénzeket is megtekinthetnek a kiállításon, valamint olyan fontos személyek életrajzát kísérhetik figyelemmel, mint Vay Ádám és Károlyi Sándor. A román szakemberek segítségével egy exkluzív, ritkán látható múzeumi anyag szintén kiállításra került, ebben Grigori Pintének, a II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez hű román jobbágy szabadcsapat vezetőjének személyes tárgyai láthatóak. (MTI)
A KÁVÉFELHALMOZÁS IDEJE. Jég verte el a brazíliai kávéültetvények többségét, ezért a közeljövőben akár 40 százalékkal is emelkedhet a kávé világpiaci ára. Hét évvel ezelőtt egy hideghullám következtében az ültetvények 35 százaléka semmisült meg, akkor 29 százalékkal nőttek az árak. Az Arabica kávé tegnap 6,60 dolláros magasságokban járt júniusi szállítással, ami közelít a legutóbbi tizennégy esztendő 6,697 dolláros kilónkénti csúcsához. (Ziarul financiar)
ELKEZDŐDÖTT A MIKÓ-VÁR FELÚJÍTÁSA. Egy­e­lőre a csíkszeredai műemlék épület tetőzete héjazatának cseréje zajlik, de nem megy minden zökkenőmentesen, a kivitelezési terv néhol kiigazításra szorul. A kivitelezési terv elnagyolása elsősorban az épületgépészeti munkálatokat befolyásolja hátrányosan, illetve a falfelújítást, ahol falkutatásra van szükség. A terv kiigazítását a csíkszeredai önkormányzat költségvetéséből fedezik. A felújítás a múzeum programjait egyelőre nem zavarja. Időközben a Mikó-várból a könyvtárrészlegek is kezdtek kiköltözni, így a falfelújítást, valamint az épületgépészeti munkálatokat ott kezdik el. (Székelyhon.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 159
szavazógép
2011-04-30: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

A kommunizmus volt a legnagyobb baj
Orbán Viktor szerint a magyarok a történelmük során megtanulhatták, hogy az a nép, amely hajlandó feladni az igazságot egy kis jólétért, az egyiket sem érdemli, és végül mindkettőt elveszíti. A miniszterelnök erről Vlagyimir Bukovszkij emberi jogi aktivista tegnapi kitüntetésén beszélt a parla­mentben. A kormányfő úgy fogalmazott, Vlagyimir Bukovsz­kijtól, a szovjet idők ismert ellenállójától tanultuk: a kommunizmus volt a legnagyobb baj az emberiség történetében, és nem ünnepelhetjük eléggé, hogy véget ért.
2011-04-30: Közélet - Bokor Gábor:

Élet a könyvtárban

Fél éve szerelték fel Zabolán a Fejér Miklós Könyvtárban a Biblionet program keretében kapott négy számítógépet, ám a hivatalos megnyitóra azóta sem került sor. Ennek ellenére több mint száz felhasználó ült már a gépek elé – tudtuk meg Hegyeli Győző könyvtárostól.