A török parlament jóváhagyta az iraki beavatkozást

2007. október 18., csütörtök, Világfigyelő

A török parlament jóváhagyta tegnap a kormány kérését, hogy bevethesse a hadsereget Észak-Irakban az ott meghúzódó kurd gerillák ellen.

Tayyip Erdogan miniszterelnök a kérést indokolva nem beszélt azonnali beavatkozásról, de a nagy többséggel megszavazott parlamenti hozzájárulás törvényes alapot teremt a NATO második legnagyobb hadseregének a fellépéséhez akkor és ott, amikor és ahol az megfelel számára.

A parlament 526 tagjából 507 megszavazta a felhatalmazást, csak egy ellenzéki párt, a Demokratikus Tö­rökország Pártjának 19 tagja voksolt nemmel. A török politikusok attól tartanak, hogy Irak északi részén független kurd állam jön létre, s ez felszítja Törökországban is a nagy létszámú kurd kisebbség elszakadási törekvéseit.

A Párizsban tartózkodó ― egyébként szintén kurd származású ― iraki elnök tegnap felszólította Ankarát, hogy ne indítson támadást Észak-Irakban, s erre figyelmeztetett George Bush amerikai államfő is, a szíriai elnök viszont egy szintén tegnapi kijelentése szerint támogatna egy ilyen hadműveletet. Az Egyesült Államok szerint a török invázió felboríthatja a rendet a legnyugodtabb iraki vidéken és az egész térségben, s beavatkozásra bátoríthatja Iránt is. Nem áll Törökország érdekében, hogy csapatokat vezényeljen Észak-Irakba ― mondta Bush.

A régóta készülődő ankarai döntés hatására kedden 88 dollár fölötti rekordmagasságba emelkedett a kőolaj ára.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2007-10-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A rágógumi nem aprópénz

Visszajáró pénz helyett egyre több üzletben adnak cukorkát, kávéport, rágógumit és hasonló, kis értékű, de nem kívánt terméket, ezért a megyei fogyasztóvédelmi hivatal — több vásárló megkeresésére — közleményben hívja fel a kereskedők figyelmét arra, hogy az érvényes jogszabályok szerint Romániában a törvényes fizetőeszköz a lej, akarata ellenére pedig tilos bármit is rátukmálni a vevőre: az áru kiválasztása elvitathatatlan joga.
2007-10-18: Világfigyelő - x:

Ír családregény nyerte a Booker-díjat

Anne Enright ír szerző nyerte idén a legrangosabb brit irodalmi díjat The Gathering (Összejövetel) című családregényével. Az 50 000 fonttal járó Man Booker Prize átadására kedd este került sor a londoni Guildhallban.