Ír családregény nyerte a Booker-díjat

2007. október 18., csütörtök, Világfigyelő

Anne Enright ír szerző nyerte idén a legrangosabb brit irodalmi díjat The Gathering (Összejövetel) című családregényével. Az 50 000 fonttal járó Man Booker Prize átadására kedd este került sor a londoni Guildhallban.

,,Egy könnyes hollywoodi film intellektuális megfelelője" ― jellemezte művét a 45 éves írónő, akinek eddig három regénye, számos novellája (magyarul a Hordozható Szűzmária című gyűjteményes kötetben) és egy anyaságról szóló ismeretterjesztő könyve jelent meg. A szerző szerint a könnyed szórakozásra vágyók nem fogják kezükbe venni a jellegzetesen ír témát, egy család titkokkal terhelt történetét feldolgozó munkát. Howard Davies, a Booker-díj zsűrijének elnöke azonban úgy festette le a győztes alkotást, mint ami ,,helyenként valóban kicsit komor, de nagyon olvasmányos".

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4382
szavazógép
2007-10-18: Világfigyelő - x:

A török parlament jóváhagyta az iraki beavatkozást

A török parlament jóváhagyta tegnap a kormány kérését, hogy bevethesse a hadsereget Észak-Irakban az ott meghúzódó kurd gerillák ellen.
2007-10-18: Világfigyelő - x:

Előre hozott választások Lengyelországban

Lengyelországban pár nappal az előre hozott parlamenti választások előtt, akárcsak a két évvel korábbi legutóbbi választások finisében, két jobbközép formáció — a kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) és fő vetélytársa, az ellenzéki, jobboldali liberális Polgári Platform (PO) — utcahosszal vezeti a közvélemény-kutatásokat. Az alábbi összeállítás a lengyel parlamentbe várhatóan bejutó pártokra villant rá.