Nem kellemes, de meglepetés

2011. május 4., szerda, Közélet

Tíz percig csak néz a néző, mert mi mást tehetne, ha jó pénzért megváltotta a belépést. Fülének kellemes, szemének kevésbé az élmény, tudata viszont ellenkezni kezd: mi akar lenni ez az Égi vándor (veszprémi Pannon Várszínház)?

A műfaji behatárolásról hamar lemond – aztán a színpadon levők a Gyöngyhajú lány szájbarágós megjelenítésével megoldják minden dilemmáját.
Azért e közönséges fogalmazású felvezető, mert az előadásról írni semmi szükség szakkifejezések használatára – mivelhogy a produkciónak nincs sok köze a színházhoz. Félresiklott teatralitás, erőszakos akrobatizmus próbálta helyettesíteni a koreográfiát, a csupán egy fényképfelvétel erejéig látványos tömegjelenetek igen könnyedén siklanak át paródiába, groteszkbe. Vagy konyhanyelven: idétlenkedésbe. A sok lehetőséget tartogató játéktér maximális kihasználásáért egyszerre mozog mindenki a színpadon, holott a néző legfeljebb két különböző hely történéseit tudja követni azonos időpontban, így arra próbál összpontosítani, ne a "töltelék" lejtéseire figyeljen, hanem a főszereplőkére – ami nem megy könnyen, merthogy a "kórus" hölgyeinek színpadi megjelenése igencsak híjával. És még sorolhatóak lennének a kifogások hosszan, hosszan, de minek? Úgy félresikerült ez a jobb sorsra érdemes elképzelés, ahogy van. Az nem igaz, hogy nem voltak jó pillanatai, a Léna például – annak ellenére, hogy olykor itt is az az érzése az ártatlan nézőnek, a rendező csupán annyi útbaigazítást adott a háttérben levő mellékszereplőnek: mindegy mit csináltok, csak mozogjatok valamit – önálló jelenetként viszonylag állna a lábán, a második félidőben a Tékozló fiú meg kimondottan jól sikerült.
Apropó, második rész: jócskán megcsappant a kellemes élményre készült nézők serege a szünet után, miután megkapták a bugyutaság non plus ultráját: a pap reverendában ringatja magát, aztán ihaj-csuhaj jókedvében megveri a... félcipője szárát. De legalább a zene jó, csak inkább otthon az öreg lemezjátszón a recsegős bakelitet hallgatom, Kóbor János hangja azon is jobban szól.
Ez volt tehát az első meglepetése az idei Szent György-napoknak. Nem kellemes, de meglepetés. Épp csak óhatatlanul felmerül a kérdés: milyen válogatás történt a "fesztivál" előtt? Inkább akármelyik általános iskola színielőadása – azokról tudja a néző, hogy amatőrök, nem dilettánsok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2011-05-04: Közélet - :

Diákzene és jövőkép

Rendszerint némi elképedéssel szembesülnek Sepsiszent­györgy zenei pezsgésével máshonnan érkező ismerőseim. Mi tagadás, van is benne némi "abnormitás", hogy egy hatvanezres város tízes nagyságrendű, különböző műfajokban igen jó színvonalon teljesítő zenei együttest képes kitermelni.
2011-05-04: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, férj, testvér, rokon, szomszéd,
BRÂNZĂ PÉTER
életének 68. évében hosszú szenvedés után elhunyt.
Temetése 2011. május 4-én, szerdán 13 órakor lesz az előpataki ortodox temetőben.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4244632