Csak a konzulátuson

2011. május 4., szerda, Közélet

Az RMDSZ úgynevezett státusirodáiban május 9-től nem adnak ki magyar igazolványt, aki mégis igényelné az okmányt, annak a főkonzulátusokhoz kell fordulnia – tájékoztatott tegnap kiadott közleményben Kovács Péter RMDSZ-főtitkár, emlékeztetve arra, hogy a román és a magyar kormány között létrejött megállapodás értelmében a státustörvény romániai alkalmazását az RMDSZ javaslatára a Progress Alapítvány "gyakorlatilag hibamentesen" végezte közel tíz évig.

A kiépített irodahálózat több mint 540 000 személynek nyújtott teljes körű szolgáltatást, és bár idővel csökkent a magyar igazolványt igénylők száma és az e téren kifejtett tevékenység, illetve költség, nem szűnt meg, továbbra is létezik egy "jól bejáratott és kifogástalanul működő" ügyintéző rendszer – írja. Ennek ellenére a magyar kormány "illetékes szerve" május 2-án arról tájékoztatta az RMDSZ főtitkárságán működő Központi Tájékoztató Irodát, hogy ezentúl nem jogosult a magyar igazolvány és a magyar hozzátartozói igazolvány ügyintézésével kapcsolatos feladatok ellátására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2011-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Pályáztató van, a lebonyolító nem ismert (Szülőföldön magyarul)

Az már biztos, hogy a határon túli magyarságnak szánt anyagi források gondozója ezentúl az áprilisban bejegyzett Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., de azt a ma­gyar kormány még nem tette közzé, hogy milyen szervezetre bízza Erdélyben a Szü­lő­földön magyarul oktatási-nevelési támogatásra vonatkozó pályázat lebonyolítását.
2011-05-04: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Korrupciógyanús exminiszter
Vád alá helyezte tegnap Monica Iacob Ridzi demokrata-liberális képviselőt a korrupcióellenes ügyészség a 2009. május 2-i, costineşti-i ifjúsági nap megszervezése miatt. Ridzi akkor ifjúsági miniszter volt, és csalással, visszaéléssel kerül bíróság elé.