Belföldi hírek

2011. május 4., szerda, Belföld

Korrupciógyanús exminiszter
Vád alá helyezte tegnap Monica Iacob Ridzi demokrata-liberális képviselőt a korrupcióellenes ügyészség a 2009. május 2-i, costineşti-i ifjúsági nap megszervezése miatt. Ridzi akkor ifjúsági miniszter volt, és csalással, visszaéléssel kerül bíróság elé.

Az ügyben a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék dönt. A parlament 2009 júliusában jóváhagyta bűnvádi eljárás beindítását, 2010 decemberében viszont elutasította ennek kiterjesztését. Az első jelentésben az ügyészek azt állították, hogy a miniszter tudott azokról a szabálytalanságokról, amelyeket tanácsosa követett el, aki három céggel kötött szerződést, és három változat kidolgozását kérte a rendezvényre, 300, 400 és 500 ezer eurós számlákkal. Ehhez csatolt volna az ügyészség újabb százezer eurós kárt, amely úgy keletkezett, hogy az ifjúsági és sportminisztérium bizonyos elektronikai kellékeket vásárolt.


Apad az ország lakossága
A kormány becslései szerint a lakosság száma a következő négy évben 215 000 személlyel csökken, 21,39 millióról 21,1 millióra. Az előrejelzések szerint 2011-ben és 2012-ben kevesebb gyermek születik a válság és a gyermeknevelési járandóság csökkentése (az egy- vagy kétéves gyermeknevelési szabadság) miatt, 2013-tól azonban növekedés várható. Az idén 219 100, jövőben 217 700 újszülöttre számítanak, 2013-ban ismét a 2011-es szintre, 2014-ben és 2015-ben pedig 221 100, illetve 222 200 születésre. Az elhalálozások száma azonban a kormány becslései szerint növekedni fog a következő években, ezért leszünk majd kevesebben. Romániában a lakosság száma folyamatosan csökkent 1989 után a kivándorlás és a negatív szaporulat miatt. Az 1992-es népszámlálás idején 22,8 millióan éltek itt, tavaly pedig 21,46 millióan. A fiatal korosztály (0–14 év) az összlakosság 15,2 százalékát tette ki, a felnőtt lakosság 69,9, az idős korosztály (65 év fölöttiek) pedig az összlélekszám 14,9 százalékát. Népességét tekintve Romá­nia a hetedik helyen áll az Európai Unióban Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyol­ország és Lengyelország után.


Rakétavédelmi rendszer Olténiában
Megállapodott Románia és az Egyesült Államok arról, hogy Románia területén, a bolgár határ közelében ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat helyeznek el az Európában kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszer részeiként. Az egyezmény szerint az elfogórakétákat az Olt megyei Deveşelu településen lévő egykori légi támaszponton helyezik el, amely román ellenőrzés alatt marad. A védelmi rendszer romániai elemei a tervek szerint 2015-ben válnak működőképessé. A hírt Traian Băsescu jelentette be azt követően, hogy előző este összeült a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Leg­felső Védelmi Tanács; hangsúlyozta, hogy védelmi, nem támadó jellegű rakéták telepítéséről van szó, és ismét arról biztosította Oroszországot, hogy a rakéták nem ellene irányulnak. A Legfelső Védelmi Tanács jóváhagyta az Egyesült Álla­moknak azt a kérését is, hogy a Fekete-tenger partján lévő Mihail Kogălniceanu katonai bázist és a konstancai kikötőt tranzitjellegű létesítményként használhassa az Irakba és Afga­nisztánba irányuló katonai szállítmányok esetében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1786
szavazógép
2011-05-04: Közélet - :

Csak a konzulátuson

Az RMDSZ úgynevezett státusirodáiban május 9-től nem adnak ki magyar igazolványt, aki mégis igényelné az okmányt, annak a főkonzulátusokhoz kell fordulnia – tájékoztatott tegnap kiadott közleményben Kovács Péter RMDSZ-főtitkár, emlékeztetve arra, hogy a román és a magyar kormány között létrejött megállapodás értelmében a státustörvény romániai alkalmazását az RMDSZ javaslatára a Progress Alapítvány "gyakorlatilag hibamentesen" végezte közel tíz évig.
2011-05-04: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Zaklatják a visszahonosított magyarokat
Az ukrán elnöknek írt nyílt levélben tiltakozik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) azoknak a kárpátaljai magyaroknak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) általi megfélemlítése ellen, akik az egyszerűsített honosítási eljárással felvették a magyar állampolgárságot.