Könyvbemutató Shakespeare Erdélyben

2011. május 5., csütörtök, Közélet

A magyar irodalom hőskorának egyik legnagyobb vállalkozása volt a világklasszis darabjainak magyarítása, Petőfi, Vörösmarty, Arany és társaik fogtak össze, hogy nemzetük anyanyelvén is olvashassa a nagy Will színműveit.

Nem kultusztörténeti, hanem az olvasás- és a színházi kultúrhistória oldaláról közelít az életmű erdélyi recepciójához dr. Bartha Katalin Ágnes, városunk szülötte a Shakespeare Erdélyben című könyvében, melyet szabályos "pedagógusi mesterduett" keretében mutattak be tegnap a Székely Nemzeti Múzeumban.
A doktori disszertációból készült könyvet felvezetőjében hiánypótló színházi breviáriumnak nevezte dr. Egyed Emese kolozsvári egyetemi kolléga, majd sorra vette kérdéseiben, és a szerzővel kifejtette az évtizedes kutatás főbb eredményeit. A korabeli sajtó, a fennmaradt színlapok, plakátok, súgókönyvek, a kölcsön- és magánkönyvtárakban található kötetekből számos érdekes jellegzetessége olvasható ki annak, ahogy a 18. és 19. századi erdélyi közönség fogadta a shakespeare-i műveket, azok előadását, ahogy azok színházi élményéhez, az aktorokhoz viszonyult. A szerző harmincöt település idevágó adatait gyűjtötte össze, kiemelkedő szerepet játszik köztük Kolozsvár, ott is Ecsedi Kovács Gyula mint vezető színész, de megtudjuk, hogy Baróton például már 1818-ban előadták a Macbethet vagy a Lear királyt, s hogy Sepsiszentgyörgyöt, Kézdivásárhelyt sem kerülte el a 19. század második felében felerősödött Shakespeare-kultusz. Boér Hunor könyvtáros ennek kapcsán a múzeum gyűjteményéből származó plakátokat, kiadványokat hozott a bemutatóra, egyikük Gödri Ferenc személyes könyvtárából maradt ránk. Jó példa valamennyi mai és holnapi polgármesternek – mintegy kulturális miheztartás végett!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2011-05-05: Közélet - :

Aranymenyegző áldással, virággal

Második világháborút, magyar és román világot, kommunizmust megélt, ötven évvel ezelőtt egymásnak hűséget fogadó házaspárokat köszöntött tegnap Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az esketőteremben, akik Pap Attila református lelkész megítélésében hálaadással gondolnak a múltra és bizalommal a jövőre, majd megáldotta az ünnepelteket, és áldást kívánt a jövendőbeli megpróbáltatásokhoz is.
2011-05-05: Közélet - Mózes László:

Könyvvel barátkozó csöppségek

Tucatnyi szülő, néhány egészen apró gyermek – a legkisebb tízhetes – részvételével tartották meg tegnap délután a Bod Péter Megyei Könyvtárban a Könyv­kelengye programban részt vevő családok találkozóját.