Belföldi hírek

2011. május 6., péntek, Belföld

Erdélyi magyar konzultáció
Az RMDSZ a héten megkezdi az erdélyi magyar közösség konzultációját a szövetség közép- és hosszú távú stratégiájának kidolgozása végett. A következő időszakban 250 000, nyolc kérdést tartalmazó kérdőívet osztanak szét Erdély 16 megyéjében, de 125 000 tájékoztató szórólapon és 10 000 plakáton is népszerűsítik az akciót.

A cél az, hogy valós és nagyon pontos képet kapjunk a magyar közösség gondjairól és elvárásairól – közölte Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki szerint a konzultáció néhány hónapig tart, és a végén ,,lesz egy olyan leltárunk, amelynek alapján kidolgozhatjuk közép- és hosszú távú stratégiánkat". Az adatokat a nyár folyamán összesítik és feldolgozzák, így őszre már körvonalazódnak az elvárások. A kérdések az életszínvonallal kapcsolatos elégedettségi szintre, a helyi hatóságokra tartozó gondokra, az RMDSZ prioritásaira vonatkoznak, és azt is felmérik, mennyire elégedettek a választók az RMDSZ tevékenységével, illetve hogy kire akarnak szavazni a 2012-es helyhatósági választásokon. A kérdőívet kitöltő személyek kérdéseket is feltehetnek az RMDSZ vezetőinek. A konzultáció lebonyolításában mintegy ezer személy vesz részt.


Szülők felügyelhetik az érettségit
A szülői szövetségek és civil szervezetek is felügyelhetik az idei érettségi vizsgákat: az oktatási minisztérium tegnap felkérte őket, hogy jelöljenek ki megfigyelőket, akik követhetik a 2011-es érettségi szervezését és lebonyolítását. Minél tisztességesebben és méltányosabban kívánjuk lebonyolítani a vizsgákat – áll a meghívóban. A megfigyelők jelen lehetnek a vizsga előkészítésénél, a bizottságok összetételét eldöntő sorshúzásokon, ezek tagjainak felkészítésén, a termek ellenőrzésénél, és a teremben követhetik a vizsga lefolyását, ellenőrizhetik a különleges körülmények között zajló vizsgákat, és jelezhetik, ha a módszertan megszegését észlelik. A megfigyelőket tevékenységük ideje alatt a bizottság egyik tagjának kell kísérnie – szögezi le a közlemény. A szülői szövetségeknek és az oktatásban tevékenykedő civil szervezeteknek június elsejéig kell írott kérést benyújtaniuk a megyei érettségi bizottsághoz, de nem jelölhetnek összeférhetetlen személyt (családtagot), és a megfigyelőknek vállalniuk kell bizonyos feltételeket (nem vihetnek be telefont, újságot stb.). Egy vizsgára legfeljebb két megfigyelő mehet be.


Csibi Barna elbocsátását javasolják
Csibi Barna elbocsátására tett javaslatot az országos adóügyi hivatal fegyelmi testülete, arra hivatkozva, hogy a március 15-én egy román nemzeti hős papírbábuját felakasztó pénzügyi ellenőr többször igazolatlanul hiányzott munkahelyéről. A március 15-i bábuakasztás után Csibit kétszer is áthelyezték, előbb Abrud­bányára, az ottani adóhivatalhoz, ahol azért nem jelent meg, mert – Fehér megyei elöljárója tanácsára – egy hónapos szabadságot vett ki. (Abrudbányán ugyanis több tüntetést is szerveztek ellene.) A szabadság letöltése után az országos adóhivatal vezetője, Sorin Blejnar Bukarest egyik kerületi hivatalába helyezte át Csibit, aki onnan többször hiányzott igazolatlanul, miközben a munkahelyén is fegyelmi eljárás zajlott ellene. A Legfelső Semmítő- és Ítélőszék is elindította a bűnvádi eljárást, a jó ízlés megsértésével, csend- és közrendháborítással és diszkriminációra való felbujtással vádolják. A Hargita megyei adóhatóság várhatóan ma adja ki a Csibi menesztéséről szóló határozatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1786
szavazógép
2011-05-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó testvér, nagymama, anyós, sógornő, rokon és jó barát,
BICSKEI KLÁRA
(született ZÖLDE)
életének 86. évében 2011. május 4-én elhunyt.
Temetése 2011. május 6-án, pénteken 14 órakor lesz a kézdivásárhelyi Bem utcai református temető ravatalozóházából katolikus szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
4244683
2011-05-06: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Magyarellenes kampány Szlovákiában
Magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket Szlo­vá­kiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). A Magyar Koalíció Pártja (MKP) provokációnak minősítette, és elítélte az akciót.