Hírsaláta

2011. május 7., szombat, Belföld

LYUKAS A NYUGDÍJTÖRVÉNY. Az egységes nyugdíjrendszerre vonatkozó jogszabályhoz nyújtott be módosító javaslatot Kerekes Károly Maros és Máté András Levente Kolozs megyei képviselő. Mindenekelőtt a friss nyugdíjasokat sújtó méltánytalanságokat küszöbölnék ki: ők ugyanis az első hetekben-hónapokban egy vasat sem kapnak, mivel a nyugdíjazási kérvények benyújtásától 45 nap áll a nyugdíjpénztáraknak rendelkezésére a döntésig, de olykor tovább is elhúzódik az egyéni iratcsomók elbírálása. A két RMDSZ-es honatya erre az időszakra mindenkinek megadná a garantált minimálnyugdíjat, megfelelő utólagos kiigazítással. (RMDSZ-tájékoztató).

SVÁJCBAN NEM KELLÜNK. Svájcban még legalább 2014 májusáig érvényben marad az átmeneti szabályozás a Romániából és Bulgáriából érkező munkavállalók számára, a két ország állampolgárai továbbra is meghatározott kvóták szerint vállalhatnak munkát az alpesi országban, miközben az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott nyolc kelet-európai tagállam – köztük Magyarország – munkavállalói május 1-jétől korlátozás nélkül dolgozhatnak Svájcban, de Ausztriában és Németországban is. 2010. december 31-ig 8690 román és bolgár állampolgár telepedett le hosszabb időre Svájcban, ez az EU és az EFTA tagországaiból érkező munkavállalók 0,8 százaléka. (MTI)
VADIM, AZ ADÓCSALÓ. Adócsalással és hamis nyilatkozattétellel vádolja a Nagy-Románia Párt elnökét az országos feddhetetlenségi ügynökség, amely a főügyészségen és az adóhivatalnál is feljelentést tett. Azzal gyanúsítják Corneliu Vadim Tudort, hogy hamis adatokat közölt jövedelembevallásában: nem tüntette fel egy könyvkiadó forgalma után járó, 150 000 lejes osztalékát, illetve azt is elhallgatta, hogy 12 000 euró van a bankszámláin. (Marosvásárhelyi Rádió)
TÖBBEN UTAZNAK. 13,2 százalékkal nőtt a turisták száma a hazai szálláshelyeken az idei első negyedévben a tavalyi hason­ló időszakhoz képest. Összesen 1 124 000 szállóvendéget és 2 294 000 vendégéjszakát regisztráltak az év első három hónapjában. A külföldi és belföldi turisták közötti arány változatlan az előző évekhez képest, az érkezők csaknem 80 százaléka román állampolgár, csak minden ötödik külhoni látogató. (Jurnalul)
NEM HIVATALOS AZ OROSZ AGGODALOM. A román külügyminisztérium nem kapott hivatalos állásfoglalást Orosz­országtól az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Romá­niába telepítése ügyében – jelentette ki Teodor Baconschi külügyminiszter. Románia és az Egyesült Államok a héten állapodott meg arról, hogy az Olt megyei Deveşelu légi bázison ballisztikus rakéták semlegesítésére alkalmas elfogórakétákat helyeznek el. Ezt követően Oroszország jogi garanciákat követelt az Egyesült Államoktól arra vonatkozóan, hogy a Romániába telepítendő rendszerelemek nem az orosz hadászati nukleáris erők ellen irányulnak majd. (Realitatea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2011-05-07: Közélet - :

Az LMP kiáll Székelyföld területi autonómiájáért

A Lehet Más a Politika (LMP) támogatja Székelyföld területi autonómiájának megszerzését – jelentette ki Schiffer András, a párt frakcióvezetője tegnap az Izsák Balázs SZNT-elnökkel folytatott budapesti tárgyalása után.
2011-05-07: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Az alkalmazás a gond
Romániának nem a projektek leadása és az európai alapokat célzó szerződések aláírása a nagy gondja, azok alkalmazása sokkal súlyosabb probléma – jelentette ki tegnap Besztercén Emil Boc miniszterelnök. A strukturális alapokra leadott projektek értéke most 52,6 milliárd euró, holott a kiutalt pénznél sokkal többet, közel 19 milliárd eurót lehetett volna lehívni.