Belföldi hírek

2011. május 7., szombat, Belföld

Az alkalmazás a gond
Romániának nem a projektek leadása és az európai alapokat célzó szerződések aláírása a nagy gondja, azok alkalmazása sokkal súlyosabb probléma – jelentette ki tegnap Besztercén Emil Boc miniszterelnök. A strukturális alapokra leadott projektek értéke most 52,6 milliárd euró, holott a kiutalt pénznél sokkal többet, közel 19 milliárd eurót lehetett volna lehívni.

Fájdalmasabb a helyzet a kifizetésekkel, melyek 2,37 milliárd euróra rúgnak – mondotta. Boc szerint ezentúl a helyhatóságokra hárul a legnagyobb feladat: növelni kell az európai alapok felhasználását. "A központi hatóságok feladata egyszerűsíteni a bürokráciát, ahol ez még szükséges, ám ha a versenytárgyalásokat nem bonyolítják le időben, nem tartják be a szerződéses kötelezettségeket, és a munkálatok nem jó minőségűek, nem felelnek meg a feladatfüzetnek és a jóváhagyott tervnek, akkor gondok adódhatnak az európai alapok felhasználásával most és a következő, 2013-ban kezdődő ciklusban. A Romániának szánt európai alapok csökkenésére is számíthatunk, ezért arra kérem a helyhatóságokat és a végrehajtásért felelős szerveket, a legnagyobb gonddal kezeljék e kérdést, hiszen nem csak arról van szó, hogy a helyi közösség pénzt veszít, hanem Románia sorsa forog kockán, mert az ország korszerűsítését célzó jelentős forrásoktól eshetünk el" – fejtette ki. Megemlítette, hogy olyan esetekről is tudnak, amikor a szerződés aláírásától a versenytárgyalás befejezéséig tizennyolc, sőt, húsz hónap is eltelt. Boc az alapok Beszterce-Naszód megyei felhasználását is ellenőrizte. Összesen 330 millió euró értékű projekt alkalmazása folyik a megyében.

Több pénzt kapnak az ügyeletesek
Azok a háziorvosok és nővérek, akik szolgálatot teljesítenek ügyeleti központokban, június 1-jétől több pénzt kapnak, és a helyi önkormányzatoknak kötelező lesz részt vállalniuk központok finanszírozásában. Ezek működési szabályait tegnap tette közzé honlapján az egészségügyi minisztérium. Az új rendszerben egy családorvos – szakmai fokozattól függetlenül – 12,8 lejes óránkénti juttatásban részesül, szemben az eddigi 10 lejjel, amelyből köteles volt a központ költségeit is fedezni. Az asszisztensek esetében ezt az összeget a kialkudott fizetés függvényében állapítják meg, de óránként legalább 8 lejt kell kapniuk. A családorvosi rendelőkben működő ügyeleti központok további 6,4 lejes órabért kapnak majd. A szaktárca idén 21 millió lejt különített el az állandó ügyeleti központok működtetésére. Jelenleg csak 88 üzemel, az új szabályrendszertől még 60 beindítását remélik.

Két törvény életbe lép
Kihirdette Traian Băsescu államfő tegnap a társadalmi párbeszéd törvénykönyvét és a tanügyi alkalmazottak 2011-es bérezéséről szóló jogszabályt, a kormány mindkettőt felelősségvállalással fogadta el április 18-án. Az ellenzék óvást nyújtott be ellenük, ám az alkotmánybíróság szerdán elutasította beadványukat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2011-05-07: Belföld - :

Hírsaláta

LYUKAS A NYUGDÍJTÖRVÉNY. Az egységes nyugdíjrendszerre vonatkozó jogszabályhoz nyújtott be módosító javaslatot Kerekes Károly Maros és Máté András Levente Kolozs megyei képviselő. Mindenekelőtt a friss nyugdíjasokat sújtó méltánytalanságokat küszöbölnék ki: ők ugyanis az első hetekben-hónapokban egy vasat sem kapnak, mivel a nyugdíjazási kérvények benyújtásától 45 nap áll a nyugdíjpénztáraknak rendelkezésére a döntésig, de olykor tovább is elhúzódik az egyéni iratcsomók elbírálása. A két RMDSZ-es honatya erre az időszakra mindenkinek megadná a garantált minimálnyugdíjat, megfelelő utólagos kiigazítással. (RMDSZ-tájékoztató).
2011-05-07: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Zászlóégető rendvédelmiek
Elégettek egy izraeli zászlót a rendvédelmi dolgozók tegnapi tüntetésén, a budapesti Kossuth Lajos téren felépített színpadon pedig egy lécekből ácsolt akasztófát helyeztek el, annak köteléről egy csokor szegfű és egy zacskó narancs lógott.