Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Markó bizakodóKis lépések, nagy célok

2007. október 19., péntek, Közélet

Nem tartja reménytelennek Markó Béla, az RMDSZ elnöke, hogy a román pártok is elfogadják a szövetség regionális átszervezésre kidolgozott tervezetét.

,,Mindenki tudja, hogy rosszak a jelenlegi fejlesztési régiók, és azt is, hogy át kell ezeket szervezni, de nagyon nagy a tehetetlenségi erő. Ha az RMDSZ megfogalmaz egy javaslatot, azonnal életbe lép a demagógia" ― jelentette ki. Elmondta: minden pártnak és minden megyének elküldték tervezetüket, várják a visszajelzéseket. ,,Négyszemközt mindenki elismeri, hogy nem jó a jelenlegi helyzet, de nyíltan nem vállalják az RMDSZ elképzelésének támogatását" ― fejtette ki Markó, aki azonban azt is leszögezte: a régiók átszervezésének előbb-utóbb meg kell történnie, és erre belátható időn belül sor kerül. Kiemelte, jó lenne a mesterségesen kialakított közigazgatási egységek megváltoztatása is, a községek közül többen önállósultak az elmúlt években, de a megyék határainak módosítására egyelőre nincs lehetőség. ,,A jelenlegi politikai közhangulatban, ismerve bizonyos román szándé­kokat, ma nem vetném fel a megyék határainak módosítását, mert attól tartok, abból mi vesztesen kerülnénk ki" ― mondotta az RMDSZ elnöke.

Kérdésünkre, hogy ekkora ellenállást tapasztalva nem lett volna-e szerencsésebb nagyobb célt, esetleg a terü­leti autonómia elérését kitűzni, Markó azt vá­laszolta: a területi autonómia cél, nem mondtak le róla. ,,Mindenkinek módja van eldönteni, hogyan politizál. Minden egyebet félretesz, sőt, vissza is utasít, és egy nagy célért küzd, vagy lépésről lépésre, megoldásról megoldásra közelít a nagy célhoz" ― fejtegette, és európai példával igyekezett igazolni apró lépéseket követő politizálásukat. Dél-Tirol helyzetét ismertette, ahol harminc évbe került a területi autonómia kiharcolása. ,,Mi a tizenhetedik esztendőnél tartunk. Kérdés, kell-e még tizenhárom év a cél eléréséhez, és a másik kérdés: elfogyott-e a türelmünk tizenhét esztendő alatt vagy sem?" ― hangsúlyozta, és hozzáfűzte: a dél-tiroli néppárt elnöke, aki harminc évig küzdött az autonómiáért, megfogalmazta: ha nem tartották volna fenn szervezetük egységét, nem sikerült volna elérniük céljukat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 672
szavazógép
2007-10-19: Máról holnapra - Bogdán László:

Mire gondol a székely választó...

...amint felnéz a tündöklő októberi égre, éjszaka hűvös van, reggel is, de a nap süt, csak-csak kimelegedik az idő, egyébként a fene érti ezt az időjárást is, soha ilyen dögletes kánikula, ezt is elrontották az urak, mint mindent? Mire gondol a székely, akiből hamarosan megint választópolgár lesz?
2007-10-19: Közélet - Farkas Réka:

Sógor Csaba a legjobb zsákban futó (Pityókás kampánynyitó Háromszéken)

Pityókával igyekezett megszínesíteni háromszéki kampánynyitóját az RMDSZ, a burgonyanap okán szervezett rendezvény tegnap délután Dálnokon politikai akcióvá alakult, ám a kellemes októberi hétköznapon éppen a célközönség, a választópolgárok hiányoztak a rendezvényről.