Belföldi hírek

2011. május 10., kedd, Belföld

Százezer új munkaszerződés
Az új munkatörvénykönyv életbelépése és a feketemunka visszaszorítását célzó összetett ellenőrzések nyomán egy hét alatt 102 870-nel nőtt a munkaszerződések száma – jelentette be tegnap Emil Boc kormányfő, a munkaügyi tárca ideiglenes vezetője.

A hatóságok május eleje óta több mint háromezer ellenőrzést indítottak a feketemunka visszaszorítása végett, és körülbelül egymillió euró értékben róttak ki bírságot. A miniszterelnök szerint a több mint százezer új munkaszerződés az új munkatörvénykönyv és az ellenőrzések hatékonyságát bizonyítja. A legtöbb új munkaszerződést egyébként a következő ágazatokban kötötték: építkezés (22 000), kereskedelem és feldolgozóipar (20 000–20 000), szállodák és vendéglők (7000), ingatlan-tranzakciók (6000), szállítás (5000), mezőgazdaság (4100), adminisztratív tevékenységek (3500). A miniszterelnök arról is beszámolt, a márciusi 5,92 százalékról áprilisban 5,41 százalékra csökkent a munkanélküliség aránya. Boc közölte: a feketemunka és az adócsalás visszaszorítását célzó ellenőrzések folytatódnak májusban és júniusban is. Ugyanakkor azt üzente a munkáltatóknak, hogy a nagy büntetések miatt mostantól nem éri meg feketén foglalkoztatni, jobb, ha szerződést kötnek alkalmazottjaikkal.


Felkészültünk egy újabb válságra
Jelenleg nem fenyeget a gazdaság összeomlásának veszélye, az ország helyzete stabilizálódott – fejtette ki tegnap este a közszolgálati televízió műsorában Traian Băsescu. Az államfő szerint a kormány által hozott intézkedések szükségesek voltak, még ha fájdalmasan érintették is a lakosságot. Szerinte Románia felkészült arra az esetre, ha a válság újult erővel kirobbanna.


Elutasított indítvány
A képviselőház tegnap 137 szavazattal a 134 ellenében, három tartózkodás mellett elutasította az ellenzék egészségügyi témában benyújtott egyszerű indítványát. A romániai egészségügyi rendszer – vörös jelzésű riadó című indítványt 114 liberális és szociáldemokrata honatya kezdeményezte. Az aláírók szerint az államfőnek és a kormánynak címezték, akik felelősek az egészségügyi rendszer összeomlásáért. A dokumentum vitája során a hatalom képviselői azt állították, hogy az ellenzék nem konstruktív módon közelít a kérdéshez, hiszen alternatív megoldások bemutatása helyett csak bírálnak. Cseke Attila szerint a dokumentumban az ellenzék olyan intézkedéseket is kifogásolt, amelyeket korábbi egészségügyi miniszterek hoztak.


Semmibe veszi az állam a polgárokat
A Nép Ügyvédjéhez forduló, jogos panaszt emelők alig felének sikerül igazságot szolgáltatni – nyilatkozta tegnap Ioan Muraru, a Nép Ügyvédje vezetője, élesen bírálva a romániai intézményeket és állampolgárokkal szembeni közönyüket. Mint mondta, a Nép Ügyvédjéhez megalapozott panasszal fordulók alig 40–50 százaléka távozik elégedetten. "Nagy­mértékben a remény intézménye vagyunk. Csakhogy számos olyan gond, amellyel hozzánk fordulnak, és mi azt jelezzük az illetékes hatóságoknak, megoldatlan marad, és ezért egyes állami intézmények okolhatók, amelyek egyszerűen nem teljesítik kérésünket" – fejtette ki. Mint mondta, leggyakrabban a polgármesteri hivatalok hanyagolják a Nép Ügyvédje petícióit, de bírálta a kormány alárendeltségébe tartozó intézményeket, továbbá a parlamentet is.


Feszültség az ellenzéki szövetségben
A Szociáldemokrata Párt több megyei és helyi vezetője a Nem­zeti Liberális Párttal kötött megállapodás felülvizsgálatát követeli. A szociáldemokraták amiatt elégedetlenek, hogy túl kevés jelöltet indíthatnak a jövő évi önkormányzati választásokon. A Szociál–Liberális Szövetség alapszabálya értelmében a szociáldemokraták huszonegy megyében indíthatnak megyeitanácselnök-jelöltet, a liberálisok pedig húsz megyében. Hasonló arányban osztanák el a nagyvárosok polgármesteri tisztségeit is. Csakhogy a szociáldemokrata alakulat több megyei vezetője elégedetlen az elosztással, azt szeretnék, ha 24–17-re módosítanák az arányt. Hír­ügy­nökségi források szerint a szociáldemokratáknak és a liberálisoknak több megyében nem sikerült megállapodniuk a közös megyeitanácselnök-, illetve polgármesterjelöltek ügyében, így gondok vannak Vrancea, Iaşi, Bákó, Călăraşi, Buzău és Vâlcea megyében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 159
szavazógép
2011-05-10: Közélet - Kuti János:

Mi is az igazság? (A múlt hét)

Nem igazságos dolog, hogy nem mindenki egyformán, élő közvetítésben nézhet jelentős eseményeket a tévében. Az Egyesült Államokban az elnök és stábja élő egyenesben nézhette a kommandós akciót, amikor éppen kivégezték Oszama bin Ladent. Mi viszont csak azt láttuk, miként nézték ők.
2011-05-10: Belföld - :

Hírsaláta

JOBBIK–MPP PARTNERSÉG. Stratégiai partnerség kialakítására törekszik a Jobbik az MPP-vel – jelentette be szatmárnémeti irodájának megnyitóján Szegedi Csanád, a szélsőségesnek tartott magyarországi alakulat EP-képviselője. Az iroda a helyi MPP-székházban kapott helyet, az ideiglenes irodavezető pedig Hegedűs Pál, az MPP Szatmár megyei szervezetének elnöke. Szász Jenő, a polgári párt elnöke viszont úgy nyilatkozott: együttműködésük feltétele az, hogy a Jobbik rendezze a Fideszhez fűződő viszonyát, hiszen az MPP természetes politikai szövetségese a magyarországi kormánypárt. (Krónika)