Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KármentőKellemetlen meglepetés

2007. október 20., szombat, Közélet
Erdély kellemes meglepetést jelentett számomra — mondja árnyalatnyi meghatódottsággal egy hét végi erdővidéki kiránduláson egy fiatal magyarországi tanonc.

Társaival együtt pedagógusképzőbe jár, azaz elemiben fognak majd tanítani, de az ottani regulák szerint oktathatnak egészen hatodik osztályig. Székelyudvarhelyre jöttek, csoportos kirándulásra, s mivel autóbuszukkal nem tudtak felmenni a Vargyas szorosába, gyalogosan vágtak neki. Így aztán az álmélkodás mellett jut idő beszélgetésre is. A társaság vidám, néhányan jártak már errefelé, olyan is kerül, aki Rétyhez, Sepsiszentgyörgyhöz is kötődik valamilyen módon. Láthatóan jól érzik magukat, noha a túrázástól többen idegenkednek, némelyeknek egyenesen kín a visszatérés az Almási-barlangtól.

Nyitott, jól kommunikáló beszélgetőtársamat tovább faggatom. Mégis, mi e számunkra is örvendetes élmény eredője? Az, hangzik a válasz, hogy jó volt hallani, látni, mennyien, s milyen szépen beszélik itt a magyar nyelvet, még egészen apró gyermekek is, mert ő valahogy úgy tudta, úgy gondolta, hogy errefelé már nem él a magyar szó, lévén, hogy Románia az ország neve, így azt hitte, a kicsiktől, a fiataloktól már oly távoli Kosztolányi nyelve, mint Makótól Jeruzsálem...

Bár magam is erőteljesen a vargyas-völgyi színfoltok hatása alatt lélegeztem, miután elbúcsúztunk alkalmi, végső soron barátságos és őszinte társunktól, valahogy furcsán kapkodtam a levegőt. Sehogyan sem tudtam elkergetni magamtól azt a pimasz, feszegető gondolatot, hogy íme, világra nyitott, okos magyarországi leendő tanítók, tanárok milyen tévhitekkel élnek, mennyire nem tudnak itteni életünkről, a tényről, hogy Székelyudvarhelyen, illetve Erdély számos más szegletében magyarul beszélni még olyan természetes, mint ahogy reggel felkel a Nap. Ami az egészben a legérthetetlenebb, hogy nem egy tanyavilági mezőgazdasági szakiskola növendékei csodálkoznak esetlen naivitással úgy ránk, mint borjú az új kapura, hanem majdani, hivatásos népnevelők.

Nem mondjuk azt, hogy valami nagyon nincs rendjén tőlünk Nyugatabbra, hanem halkan, nagyon halkan csupán annyit fűzünk hozzá, hogy szívélyes üdvözletünket küldjük szóban forgó diákjaink magyar- és történelemtanárainak, osztályfőnöküknek, tanítóképzőjük teljes oktatói karának, szüleiknek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1167
szavazógép
2007-10-20: Közélet - x:

Harmadrész termés

Drámaian visszaesett Románia napraforgótermése idén a nyári szárazság miatt: 515 000 tonna az előző évi 1,6 millió tonnához képest.
2007-10-20: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

A szórvány szolidáris
A szórványközösség szolidaritása példaértékű a végeken, akár a Zsil völgyére, Hunyad megyére gondolok, akár Krassó-Szörény megyére, Resicabányára. A közösség építéséhez, a nemzeti öntudat megerősítéséhez eszközöket kell találni, és csak egységesen lehet építkezni — nyilatkozta a resicabányai Magyar Napok nyitórendezvényén Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter, EP-képviselőjelölt