Belföldi hírek

2007. október 20., szombat, Belföld

A szórvány szolidáris

A szórványközösség szolidaritása példaértékű a végeken, akár a Zsil völgyére, Hunyad megyére gondolok, akár Krassó-Szörény megyére, Resicabányára. A közösség építéséhez, a nemzeti öntudat megerősítéséhez eszközöket kell találni, és csak egységesen lehet építkezni — nyilatkozta a resicabányai Magyar Napok nyitórendezvényén Winkler Gyula távközlési és informatikai miniszter, EP-képviselőjelölt

Emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ autonómiatörekvéseiben sajátos módon figyel a szórványra, és célja önálló kisebbségi intézmények létrehozása. ,,Együtt kell dolgoznunk az egyházakkal, a művelődési és civil szervezetekkel. Azonos célokat fogalmazunk meg a szórványban, és ezek a célkitűzések akkor érhetők el, ha képviseletünk teljes, és minden szinten megjelenik, beleértve az EP-t is. Mindezzel ebben a régióban is meg tudjuk valósítani azt, amit a Bánság: az egyedülálló, sokszínű és multikulturális jellegzetesség érvényesítését az EU-ban" — szögezte le a Hunyad megyei RMDSZ elnöke.

Dél-Erdélyi autópálya is lesz

Az Európai Befektetési Bank és a román kormány által finanszírozott Arad—Temesvár autópálya-szakasz várhatóan 2009 végén kerül átadásra. A munkálatokat már idén decemberben elkezdik — közölte tegnap Tánczos Barna, a szállításügyi minisztérium államtitkára, aki szerint a Temesvár mellett elhaladó autópálya ,,jelentős lendületet ad a régió amúgy is dinamikusan fejlődő gazdaságának". Számunkra az is jelentős eredmény, hogy nemcsak Észak-Erdély, hanem Dél-Erdély is csatlakozni fog az európai autópálya-folyosókhoz. Ha a Székelyföldön áthaladó Marosvásárhely—Jászvásár sztrádaterv megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy a magyarok lakta területek lesznek ilyen szempontból a legjobban lefedettek — érvelt. A Lugos—Déva közötti 41 kilométer autópályarészt a tervek szerint 2009 augusztusában kezdik építeni, átadásának időpontja feltehetően 2012 augusztusa, a Temesvár—Lugos 43 kilométert kitevő pályaszakaszának átadási időpontja várhatóan 2010 szeptembere. A munkálatokat jövő májusban kezdik el.

Bihar fejlődik

Összesen majdnem ötmillió euró vissza nem térítendő támogatáshoz jutottak Bihar megye önkormányzatai a Phare-program keretében. Az önkormányzatok önrésze meghaladja a másfél millió eurót — mondta Borbély László fejlesztési, középítkezési és lakásügyi miniszter tegnap Érmihályfalván a környékbeli polgármesterekkel való találkozása alkalmával. A fejlesztési miniszter véleménye szerint Bihar megye önkormányzatai felismerték a regionális Operatív Program keretében a 2007—2013 között pályázatok által lehívható uniós források nyújtotta lehetőséget. A Félix fürdő és Május 1. fürdőtelepek elérhetőbbé tételét, valamint a nagyváradi körgyűrű forgalmának tehermentesítését célzó, kész megvalósíthatósági tanulmánnyal rendelkező tervek már leadhatók. A két infrastrukturális beruházás értéke meghaladja a 11 millió eurót. Bihar megye önkormányzatai más 12 pályázatot terjesztettek elő a tervek technikai dokumentációja elkészítésének finanszírozása érdekében. Borbély László meglátása szerint fejlődnek Bihar falvai, hiszen idén 73 önkormányzat több mint 6 és fél millió új lejnyi támogatást kapott a falusi csatornahálózat, vízvezeték-hálózat kiépítésére a kormánytól. A tervek kivitelezé­sére 51 önkormányzat több mint 26 millió eurót kapott.

Mézesmadzag a rászorulóknak

A kormány megpróbálja megemelni az ártámogatott gyógyszerek keretét — nyilatkozta Călin Popescu Tăriceanu kormányfő tegnap egy Călăraşi-ban szervezett találkozón. A kíséretében levő Paul Păcuraru munkaügyi miniszter emlékeztette a jelen levő idős személyeket a kormány eddigi nyugdíjemeléseire, és biztosította őket, hogy más támogatási intézkedéseket is fontolgatnak, mint például a gyógyszerek ártámogatási keretének megemelését. Ne vegyék ezt ígéretnek vagy garanciának, de elemezzük a lehetőségeket — mondta Tăriceanu a nyugdíjasoknak. v Ugyanott, a mezőgazdasági kifizetési ügynökség informatikai programjának és adatbázisának bemutatóján egy másik lehetőség, új szaklíceumok alapításának elemzését is megígérte, miután több gazda elpanaszolta neki, hogy a vidéken nincsenek fiatal agrármérnökök és más szakemberek, akikre szintén nagy szükség volna.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2007-10-20: Közélet - Mózes László:

Kellemetlen meglepetés (Kármentő)

Erdély kellemes meglepetést jelentett számomra — mondja árnyalatnyi meghatódottsággal egy hét végi erdővidéki kiránduláson egy fiatal magyarországi tanonc.
2007-10-20: Belföld - x:

Hírsaláta

AZ ELLENÁLLÁS DÍJA. Miközben a volt szekustisztek 30—70 millió régi lejes nyugdíjat élveznek, Doina Cornea volt egyetemi előadó tanárnak, a kommunista rezsimmel nyíltan szembeforduló kolozsvári tanárnőnek havi tízmillió régi lej a nyugdíja. (Evenimentul zilei)