Belföldi hírek

2011. május 17., kedd, Belföld

Visszatér az oltásfüzet
Új formában újra bevezetik az oltásfüzetet. Az elmúlt három évben nem osztottak ki ilyen dokumentumot, és most igazították a 2010-es módosításokhoz, amikor új oltásokat és korcsoportokat vezettek be. A jóváhagyási jelentés szerint van különbség ezek és az országos immunizációs program jelenlegi előírásai között.

2010-től az oltási rendbe bekerültek új típusú vakcinák, amelyeket az előző évekhez képest más korcsoportoknak adnak be. Az oltási füzetet a gyermek jogi hozzátartozójának adják ki a szülészet elhagyásakor. Minden oltást kötelező módon bejegyez az immunizálást végző orvosi egység, kombinált oltások esetében az időpontot mindeniknél külön-külön be kell írni. Az oltásfüzet felmutatása kötelező lesz a közösségbe való beiratkozáskor. Az oltásokat a családorvosnak kell előjegyeznie a romániai immunizálási rendszabály szerint, és minden konzultációkor kérnie kell a füzetet. Az oltási mellékhatásokat a romániai besorolásnak megfelelően jegyzik.

Inflációbajnok
Az éves infláció arányát tekintve Románia áprilisban élen járt az Európai Unió tagállamai között, hiszen a 8,4 százalékos arány több mint kétszerese az uniós átlagnak – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által tegnap nyilvánosságra hozott adatokból. Romániában márciusban nyolcszázalékos volt az éves infláció, akkor szintén ez volt a legmagasabb arány az Európai Unióban. Uniós szinten áprilisban 3,2 százalékos volt az éves infláció a márciusi 2,7 százalékhoz képest. Az euróövezetben 2,8 százalékkal emelkedtek az árak. Az áprilisi inflációs rangsorban a második helyen Észtország áll (5,4 százalék), majd Litvánia és Magyaror­szág következik (4,4 százalék). Legkisebb mértékben Írországban (1,5 százalék), Csehországban (1,6 százalék) és Svédországban (1,8 százalék) növekedtek az árak. Az éves infláció 16 tagállamban növekedett, két országban stabil maradt, nyolc államban csökkent. Nagy-Britannia nem közölte még az áprilisi adatokat.

Fehéredő feketemunka
Több mint 177 000 új egyéni munkaszerződést jegyeztek be országos szinten május első két hetében, és csaknem hétmillió lejre büntettek feketemunka miatt. Május 2. és 15. között 5614 alkalommal ellenőriztek a feketemunka felderítésére, 1154 esetben találtak egyéni munkaszerződés nélkül dolgozó személyeket. Ugyanebben az időszakban tizenhét bűncselekményre derült fény, ebből hetet a feketemunka felderítésére indított kampány első hetében lepleztek le. Az utóbbi időszakban a munkaügyi felügyelők elsősorban az építkezések, az őrző-védő szolgálatok, a kereskedelem és a szolgáltatások terén végeztek ellenőrzéseket. Emil Boc miniszterelnök pénteken a munkaügyi minisztériumban azt nyilatkozta, hogy az új munkatörvénykönyv érvénybe lépése és az ellenőrzések megkezdése óta eltelt tíz nap alatt 157 306 új munkaszerződést kötöttek, ezek hetven százaléka pedig meghatározatlan időre szól.

Dráguló vonatjegyek
Az infláció értékét meghaladó drágításokat is engedélyez a kormány a vasúttársaságnak, hogy a vállalat fedezni tudja kiadásait. A szállítási minisztérium már előkészített egy sürgősségi rendeletet, amely kimondja: ezentúl a szaktárca dönt az áremelésről, és nem az infláció alapján szabják meg a vasúti közlekedésben alkalmazott árakat. A tervezet szerint a vasúttársaság idei költségvetését úgy határozták meg, hogy beleszámolták a jegyek tízszázalékos drágítását is.

Kifelé tart a külföldi tőke?
Az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest Romániában 22 százalékkal, 486 millió euróról 379 millióra csökkentek a közvetlen külföldi befektetések. Az első negyedévben a befektetések közel 60 százalékban fedték le a folyószámlahiányt, amely 634 millió eurót tett ki. Az első negyedévi összbefektetésekből 290 millió eurót tettek ki a csoporton belüli hitelek, és 89 millió eurót a becsült nettó veszteséghez viszonyított tőkerészesedések. Tavaly a külföldi közvetlen befektetések értéke összesen 2,596 milliárd euró volt, ami 25,57 százalékos csökkenést jelent 2009-hez képest, amikor 3,488 milliárd eurót jegyeztek. A közvetlen külföldi befektetések nagyrészt a tőkerészesedések voltak, értékük összesen 2,04 milliárd euró, 556 millió euró pedig csoporton belüli hitelekből származott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1682
szavazógép
2011-05-17: Belföld - :

Hírsaláta

BOC ÉS A JŐVŐ. Nem nyugodhat meg szombati győzelme után Emil Boc, mind pártján belül, mind azon kívül sokan úgy gondolják, hogy hamarosan mennie kell a kormány éléről. Az Adevărul és az Evenimentul zilei azt latolgatja, mennyi ideig marad még a Victoria-palotában.
2011-05-17: Közélet - Farkas Réka:

Sikeres főpróba? (Népszámlálás)

Sikeresen lezárult Három­széken a próbanépszámlálás – jelentette be György Ervin prefektus, aki elismerte, egyelőre nem tudni, milyen következtetéseket lehet levonni az elmúlt heti összeírásból.