Kell-e a hit?

2007. október 20., szombat, Közélet
Kell-e a hit a ma emberének témával hirdetett meg beszélgetést a sepsiszentgyörgyi művelődési ház terefereklubja csütörtökre.

Házigazda, tereferemoderátor ezúttal is Matekovics János, a meghívott pedig Kovács István unitárius lelkész volt, aki szívesen és lelkesen vállalta a nem mindennapi megmérettetést, aki a sokszor kellemetlennek tűnő kérdésekre válaszolva is határozott, tiszta, magas erkölcsi hozzáállással tett tanúbizonyságot a hitről általában, és saját hitbeli életéről.

Akik nem sajnálták az időt, és eljöttek erre a kötetlen beszélgetésre, mindannyian — még a magukat ateistának vallók is! — oly sok értékes lelki élménnyel gazdagabban távozhattak, hogy az felért egy katarzissal, ,,megért egy misét".

A napjainkban egyre erőteljesebben eluralkodó globalizált, minden eladható, minden megvehető világnézet, a fél évszázadig tartó, Istent, hitet, vallási erkölcsöt kizáró, materialista-evolucionista elméletre, filozófiára épülő, romba dőlt társadalmi rendszer örökségeként a ma embere valamiféle vallási vákuumba: hitűrbe került.

Ennyi tévelygő, lebegő, irányvesztett, hamis erkölcsöket valló és kereső ember még talán soha sem élt ezen a veszélyeztetett földgolyón, mint napjainkban.

Az emberi szívekből, lelkekből, ha hiányzik egy fix pont, amelyre alapozni, építeni lehet, amelyre bizton elhelyezhető a hit és az egyetemes erkölcs szegletköve, akkor az ember ,,lebegő" állapotba kerül, és sodródik dideregve, mint a lehulló, őszi falevél…

És napjainkban éppen ezt a lebegő, sehol nem lévő, talán önmagát, Istenét kereső, tévelygő embert keresi és találja meg az a magát hitesnek nevező ,,felmentő-megmentő kereszteshadsereg", amely gyors megoldást ajánl és kínál minden lelki és testi bajára.

A magát, Istenét, hitét kereső ember így könnyen áldozatává válik álprófétáknak és guruknak, s talán több lelki károsodás éri, mint a kommunizmus idején, vagy mintha egyszerűen ,,csak" ateista lenne!

A hitre minden embernek szüksége van. Kivétel nélkül. Még a magukat istentagadóknak, ateistáknak nevezőknek is. Mert a hit Isten ajándéka, enélkül az ember nem lehetne ember. Még az ösztönvilágban, az állatvilágban élne, és soha ki nem emelkedne onnan! A hit tett bennünket azzá, amik vagyunk. Hogy hit nélkül is lehet élni? Hát persze, hogy lehet! De milyen élet (lenne) az? Milyen erkölcsi normák szerinti élet?

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2007-10-20: Közélet - Fekete Réka:

Kitüntetett pedagógusok és diákok

Hat háromszéki pedagógus életműdíjat, három diák tanulmányi kitüntetést vesz ma át a szovátai Teleki Oktatási Központban.
2007-10-20: Közélet - x:

Kosztándi B. Katalin tárlata Kovásznán

A kovásznai képtárban csütörtök délután számos érdeklődő jelenlétében megnyílt Kosztándi B. Katalin kézdivásárhelyi festőművész egyéni tárlata.