Kilábalt intézményes válságából az EU

2007. október 20., szombat, Világfigyelő

Kilábalt az intézményes válságból, erősebbé és nagyobb nemzetközi befolyásúvá válhat, és jobban szolgálhatja lakóinak érdekeit az Európai Unió azt követően, hogy a tegnap befejezett lisszaboni informális találkozón a tagországok állam- és kormányfői véglegesítették és jóváhagyták a reformszerződés szövegét.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök értékelése szerint a portugál elnökség bölcs és rendhagyó taktikájának volt köszönhető a lisszaboni EU-csúcson hajnalban elért áttörés, amellyel tető alá került a reformszerződés. A magyar kormányfő arra is rámutatott, hogy az európai reformszerződésről évek óta tartó vitában Budapest következetesen azonos elveket képviselt. Ennek jegyében igényelte az alapvető európai értékek, bennük a kisebbségi és kisebbségvédelmi értékek, kötelezettségek megjelenítését, a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak hangsúlyozását.

Az EU közel egy évtizede készülő intézményes reformja ― amely alkotmányos szerződés formájában nem bizonyult elfogadhatónak valamennyi tagország lakossága számára ― így 2009-től folyamatosan életbe léphet. A reformszerződés a mélyebb uniós együttműködéshez és a további bővítéshez egyaránt szükségesnek ítélt változtatásokat végzi el a sok, elemében még hatországosra szabott intézményrendszeren. A megállapodás egyebek közt uniós elnöki poszt létesítését, az eddiginél nagyobb befolyású külügyi főképviselői pozíció megteremtését, az alapjogok szerződésbe foglalását tartalmazza, emellett a tagországok méreteit jobban tükröző, demokratikusabb döntéshozási rendszert vezetne be, beleértve a nemzeti parlamenteknek adott nagyobb befolyás lehetőségét is. Magában foglal egy védelmi jellegű záradékot, amely közös fellépést irányoz elő, ha valamelyik tagországot katonai támadás éri.

A lisszaboni ― elvileg informális ― találkozón még számos kisebb kérdésben dönteni kellett ahhoz, hogy a megállapodás megszülessék. Az elfogadott kompromisszumok szerint Olaszország az eddig tervezettnél eggyel több, összesen 73 helyet kap ― gyors ratifikálás esetén akár már 2009-től ― az új szerkezetű Európai Parlamentben. A szerződést december 13-án írják alá a fél évet záró hivatalos állam- és kormányfői értekezleten ― friss hírek szerint egyelőre nem dőlt el, hogy az aláírás helyszíne Lisszabon lesz-e, vagy a brüsszeli EU-központ.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke egyebek közt azt hangoztatta, hogy az új szerződés segít az EU versenyképességének fokozásában és a lakosság életének megkönnyítésében. Mint mondta, a szerződés megoldást kínál mindazokra a dilemmákra, amelyekkel az EU napjainkban küzd: meg kell védenie a polgárok érdekeit, de nem lehet protekcionista; biztosítania kell a szabadságjogokat, de nem szabad naivnak lennie; nyitottnak kell lennie, de új országok felvételével nem tanácsos rohannia ― fejtette ki.

Beszélgetés zajlott Lisszabonban a csúcs margóján Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák kormányfő között, és ezen megállapodtak arról, hogy felkérik Kiss Péter kancelláriaminisztert, illetve Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettest: belátható időn belül kezdjenek el előkészíteni egy találkozót a két miniszterelnök között. A két kormányfő egyetértett abban, hogy közös érdek elkerülni a két nemzet történelmi öntudatát és önérzetét sértő lépéseket, nyilatkozatokat.

Tegnapi munkaülésüket a csúcstalálkozó résztvevői már azzal töltötték, hogy megbeszélték az unió külső arculatát, nemzetközi befolyását érintő első reformokat, amelyek a lisszaboni szerződés jóváhagyása után váltak lehetővé. Mint José Sócrates portugál miniszterelnök kijelentette, mostantól az EU vezető szerepet vállal a globalizációról folytatott nemzetközi eszmecserében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-10-20: Közélet - x:

Csernáton írásban és képekben

Ez a címe annak a nyolcvanoldalas, több mint száz színes fotóval illusztrált falufüzetnek, melyet a település első írásos említésének 675. évfordulójára és a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójára jelentetett meg a nagyközség önkormányzata a megyei tanács anyagi támogatásával.
2007-10-20: Világfigyelő - x:

A magyar irodalom Pekingben

Kínai nyelvre átültetett magyar köteteket és magyarra fordított kínai könyveket mutat be november 15-től a Pekingi Nemzeti Könyvtárban az ELTE Konfuciusz Intézete, amely a kínai fővárosban fordítási konferenciát is szervez jövő hónapban ― közölte Hamar Imre igazgató.