Röviden

2007. október 20., szombat, Világfigyelő

A Fidesz elindította az aláírásgyűjtést

Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója tegnap délután, néhány perccel két óra után elindította a Fidesz és a KDNP aláírásgyűjtését. Az ellenzéki politikus szimbolikusan, egy gombnyomással indította el a 48 órás számítógépes visszaszámlálást. Tarlós azt mondta, vasárnap délután, a 48 óra leteltével megmondják, addig mennyi aláírást gyűjtöttek, és ezután tovább folytatják a gyűjtést.

Csáky a Gyurcsány—Fico találkozóról

Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint Gyurcsány Ferenc hivatalos szlovákiai látogatását alaposan elő kell készíteni: meg kell vizsgálni a szlovák fél szándékát, hogy valóban akar-e pozitív elmozdulást a kétoldalú viszonyban, vagy csak propagandacélokra kívánja felhasználni a miniszterelnöki találkozót. A Magyar Koalíció Pártjának elnöke így reagált a magyar és a szlovák miniszterelnök csütörtök este lezajlott rövid lisszaboni megbeszélésére.

Megtámadták a tanúskodó nyitrai férfit

Megtámadták azt a nyitrai férfit, aki nyáron egy szlovák televíziónak azt mondta, tudja, hogy ki verte meg Malina Hedvig magyar egyetemistát. Hogy mikor, hol, és kik voltak a támadók, azt egyelőre nem lehet tudni, miként azt sem, hogy a férfi milyen sérüléseket szenvedett, ugyanis a tényt tegnap közlő ― Malina Hedviget képviselő ― ügyvéd nem bocsátkozott részletekbe. Az ügyvéd azután nyilatkozott, hogy a Hedvig mellett tanúskodó férfit a legfőbb ügyészségen végre kihallgatták, és elmondhatta, mit tud a lány támadójának kilétéről, továbbá hogy időközben őt sem kímélték.

Prágában bírálják Pozsonyt

Nyilatkozatban bírálta a szlovák parlamentnek a Benes-dekrétumok érvényességét megerősítő határozatát a csehországi Coexistentia-Együttélés politikai mozgalom. A csehországi nemzeti kisebbségek érdekeit védő Együttélés szerint a pozsonyi határozat nyugtalanító, s ezért a mozgalom felkéri az unió illetékes szerveit, valamint a demokratikus erőket, hogy határolódjanak el a lépéstől. A mozgalom ,,különösen nyugtalanítónak" tartja, hogy a szélsőséges nacionalista politikát folytató koalíciós Szlovák Nemzeti Párt határozati javaslata támogatásra talált a többi szlovák kormánypárt, valamint az ellenzéki pártok részéről is, kivéve a Magyar Koalíció Pártját.

Soros bírálja Busht

Élesen bírálta Soros György George Bush amerikai elnöknek azt a legutóbbi nyilatkozatát, amelyben egy harmadik világháború lehetőségét helyezte kilátásba az iráni atomprogram kapcsán. A magyar származású amerikai üzletember annak az aggodalmának adott hangot, hogy az ilyen jellegű fenyegetések ténylegesen növelik egy katonai konfliktus veszélyét. Soros úgy vélekedett: az Egyesült Államokban és Iránban hasonló a helyzet abban a vonatkozásban, hogy mindkét országban szélsőséges politikai erők vannak hatalmon.

Előrehozott választások Lengyelországban

Két évvel a legutóbbi választások után holnap előrehozott parlamenti választásokat rendeznek Lengyelországban. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök azért döntött a választások előrehozatala mellett, mert pártja, a 2005-ös választások győztese, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) hosszabb távon képtelennek bizonyult arra, hogy stabil többséget biztosítson magának a kormányzáshoz. A mostani választások (az alsóház, a szejm 460 és a felsőház, a szenátus 100 tagját választják újra) tétje az, hogy sikerül-e a PiS-nek megszereznie az abszolút többséget ahhoz, hogy önállóan alakítson kormányt.

Letartóztatták a pedofil kanadai férfit

Letartóztatták tegnap Thaiföldön a világszerte körözött, pedofíliával gyanúsított kanadai férfit. A 32 éves Christopher Paul tábori lelkészként és gyermekek lelki tanácsadójaként dolgozott korábban a kanadai hadseregnél, az utóbbi öt évben pedig angoltanárként kelet-ázsiai országokban. Az Interpol példa nélkül álló, az egész világra kiterjedő hajtóvadászatot indított ellene. Annak segítségével került kézre, hogy rendőrségi szakemberek rekonstruálták az arcát azokról a világhálón fellelt ― a feltételezés szerint Vietnamban és Kambodzsában készült ― képekről, amelyeken fiatal fiúkkal való fajtalankodás közben látható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-20: Világfigyelő - x:

Merénylet Bhutto ellen: Karacsi sokk alatt

A dél-pakisztáni Karacsi várost a döbbenet és a gyász uralja. A 12 milliós megapolisz utcái üresek, az iskolák és az üzletek zárva maradtak tegnap, a 139 ember életét kioltó robbantásos merénylet másnapján. A félezer sérült közül negyvennek életveszélyes az állapota.
2007-10-20: Roma szombat - x:

Nincstelenek a szegények ellen

Elfajult egy régóta rejtetten létező konfliktus a Brassó megyei Apácán, ahol ezerkétszáz, jövedelem nélküli roma lakik, és ők vannak többségben. A terményeiket védő falusiak és a mindennapi betevőjükért lopni kényszerülő romák összecsaptak.