Velencei cigányszer

2007. október 20., szombat, Roma szombat
Az adminisztratív vonatkozásban összefogott két Lemhény — Alsólemhény és Felsőlemhény vagy Velence — több kilométernyire nyúlik fel a hegyek irányába, egyik ágon Almásrét, másik ágon a Feketeügy völgye felé.

Mindkét völgy festői, amely a felső-háromszéki lapályra mintegy ablakot nyitva, gyönyörködtetve babonázza az arra járót. A nagy patak vizébe főleg az északi oldalból kis csermelyek futnak bele. Új ácsolatú kerítések jelzik a porondos, gyepes legelőn, hogy itt valakik már pisztrángtenyészetben gondolkodnak. A völgy idillien csendes, nyugtató, pihentető.

Útközben két ponton észlelünk olyan csorbát, ami rondítja ezt a gyönyörűséges vidéket. Az egyik a gondozatlan szeméttelep. Erről most ne szóljunk, olyan, mint a többi. Elrontja a természet szépségében gyönyörködni kívánó kiránduló kedvét. A másik a velencei cigányszer a falu felső végének a kaptatóján. A nyomorult emberek putrisora, a terasz alá folyó trágya látványként is elkeserítő, a lakók pedig sajnálatra méltóak.

Amint megáll a kocsi, s kattan a fotómasina, rögvest pózba merevedve állnak ki a nyomorúságos házak elé. A Majlát és a Borcsa család sereglett elé. Majlát Arankának nem csak a neve szép, hanem hullámos hosszú haja is. Öccse, Jánoska ugyancsak szép névre hallgat. A szomszéd Borcsa família már annyira népes, hogy el sem fér a noteszben. (sylvester)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1295
szavazógép
2007-10-20: Roma szombat - x:

Eresztevényi téglavetők

Eresztevényen, az Óriáspince-tető alatt, a Malom utcában fűzfával, bojtorjánnal, szamártövissel, keserűlapival benőtt téglavető gödrök éktelenkednek.
2007-10-20: Roma szombat - x:

Rongy élet

Kisborosnyó felső fertályában, idilli környezetben van egy közkút. Gémeskút tiszta, mély vízzel — nyolcméteres benne a vízoszlop, mondják —, valahányszor arra járok, körülötte mindig találok valakit, illetve valakiket, mert ha a Kispatak fölötti oldalban tanyázó cigányok merik a vizet, mossák, illetve sulykolják a rongyszőnyeget, akkor egy-egy csapat apró gyermek is ott nyüzsög, bámul az anyja körül.