Rongy élet

2007. október 20., szombat, Roma szombat

Kisborosnyó felső fertályában, idilli környezetben van egy közkút. Gémeskút tiszta, mély vízzel — nyolcméteres benne a vízoszlop, mondják —, valahányszor arra járok, körülötte mindig találok valakit, illetve valakiket, mert ha a Kispatak fölötti oldalban tanyázó cigányok merik a vizet, mossák, illetve sulykolják a rongyszőnyeget, akkor egy-egy csapat apró gyermek is ott nyüzsög, bámul az anyja körül.

Most éppen Góga Florea, fiatal cigány asszony húzza a kútból a vizet, körülötte, mint kiscsibék, aprócska gyerekek, a legkisebb kislány félig pucéran, a többiek is lenge öltözetben. A legfeltűnőbb számomra az, hogy nem rohannak a kocsihoz, nem kunyerálnak, nem kéregetnek. (Ehhez még túl aprók lennének?) Az anyjuk beszél helyettük is, aki neve után ítélve nem magyar nemzetiségű. Kérdezem a gyermekek nevét, ezt is az anyjuk mondja helyettük: Tamáska, Hunorka, Gabriella. Apjuk Ruzsa József. A kút közelében, egy asztalszerű tákolmányon egy lánynak vélt valaki sulykolja a rongyszőnyeget. Körülötte szintén gyereksereg. Ámulatomra mondja, hogy öt gyermek anyja. 18 éves. Neve Pintó Zita. A gyerekek már divatosabb nevűek, de még mindig messze állnak a szélsőséges filmsztárnevektől. Beáta, Kinga, Andrea — sorolja a jelenlévőket.

Szociális segélyből élünk, a bolt tart el hitelben — mondja a tizenkét esztendős korában már várandóssá lett Gabriella. Florea a közeli falu, Nagypatak lakosainak hálálkodik: ők adnak télen két-három pityókát. Ők is a szociális segélyből — két és fél millió régi lejből — élnek.

Aprópénz után kotorászok, hálálkodva veszik el, s arra kérnek, ha még arra járok, vigyek valami ruhafélét a gyermekeknek. (Sylvester)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1775
szavazógép
2007-10-20: Roma szombat - x:

Velencei cigányszer

Az adminisztratív vonatkozásban összefogott két Lemhény — Alsólemhény és Felsőlemhény vagy Velence — több kilométernyire nyúlik fel a hegyek irányába, egyik ágon Almásrét, másik ágon a Feketeügy völgye felé.
2007-10-20: Roma szombat - Iochom István:

Romák Kézdimartonfalván

A szentkatolnai községi rendőrőrs kimutatása szerint az öt települést magában foglaló Szentkatolnán több mint háromszázötven roma nemzetiségű polgár él, aki népszavazáskor magyarnak vallja magát.