Hírek

2007. október 20., szombat, Roma szombat

Nemzetközi magyar filmsiker

A Magyar Televízió Svédtelenül Glasgow-ban című alkotása képviselte Magyarországot a Glasgow-i Nemzetközi Emberjogi Dokumentumfilm-fesztivál döntőjében. Joka Daróczi János és Kovács János 2006 őszén készült közös munkája egy roma csoport svédországi hányattatását mutatja be.

Nem lehetett könnyű dolga a fordítónak, aki a Svédtelenül című dokumentumfilm anyagát és címét angolra átültette. Végül a Hopeless in Sweden címmel nevezték be a Glasgow-i Nemzetközi Emberjogi Dokumentumfilm-fesztiválra, ahol bejutott a legjobb pályaművek közé. A magyar közszolgálati televízió Regionális Szerkesztőségének alkotása napjainkban játszódik, és annak a közel háromszáz baranyai romának a svédországi kálváriáját dolgozza fel, aki a jobb élet reményében utazott a skandináv országba, és kért menedékjogot. Nem ők voltak az egyedüliek, akik Magyarországról a tartós munkanélküliség és kilátástalanság állapotából indultak útnak a messzi bizonytalanba.

,,A hetvenes évek disszidálási hullámában kitelepültek közül sokan karriert csináltak, de köztük nemigen voltak romák. Amikor pedig már szabad lett az út, a fogadókészség hagyott alább ― jellemzi a kisebbség helyzetét Joka Daróczi János szerkesztő-riporter. ― A film elkészítésével látleletet kívántunk venni a modern exodusról, nem azt kutatjuk, hol rejtőzik az igazság."

(mtv)

Együttműködés

Több hónapig tartó egyeztetés után együttműködési megállapodás jött létre a Magyarok Világszövetsége és a Magyarországi Roma Összefogás Pártja között (MRÖP). Az egyezményt, amelyet Patrubány Miklós és Szajkó Béla írt alá, egy cigány kisebbségi fórumon, a Pest megyei Dány községben hozták nyilvánosságra. A roma szervezet 200—250 ezer roma aláírás begyűjtésével kívánja támogatni a külhoni magyarok magyar állampolgárságának visszaadásáért kezdeményezett második népszavazást, és egyben a Magyarok Világszövetségének segítségét kéri a romák támogatására szánt európai uniós közpénzek korrupciómentes felhasználásához.

Roma ösztöndíjasokat vár az EP

Az Európai Néppárt Járóka Lívia EP-képviselő és a Robert Schumann Alapítvány támogatásával 2008. januárjától 2009. júliusig meghosszabbítja európai parlamenti gyakornoki és médiagyakornoki pályázatát roma fiatalok számára. Minden költséget a program áll, a gyakornokok ezer euró ösztöndíjat kapnak havonta.

A program elsődleges célja a gyakornokok tájékoztatása az európai politikai folyamatok működési mechanizmusáról, hogy megismerjék az Európai Parlament szervezeti felépítését és működési struktúráját. Azt is szereték elérni, hogy a roma fiatalok az európai roma önszerveződés aktív szereplőivé váljanak. A médiagyakornoki program célja, hogy az Európai Parlament munkájának átláthatósága, az objektív és teljesebb tájékoztatás érdekében egyre több újságíró szerezzen az Európai Parlamentben szakmai tapasztalatokat. A gyakornokok aktívan részt vesznek a néppárti EP-képviselők irodájának munkájában.

Pályázati feltételek: EU vagy társult ország állampolgára, korhatár: 22—35 év, befejezett vagy utolsó két évében járó felsőfokú egyetemi/főiskolai tanulmányok, jó angolnyelv-tudás, roma közéleti tevékenység. A jelentkezéshez szükséges: angol nyelvű önéletrajz, angol nyelvű motivációs levél, amelyben a pályázó leírja szakmai terveit és a roma közéletben és közösségekben végzett eddigi tevékenységeit, egyetemi/főiskolai oklevél vagy tanulói jogviszonyt igazoló okirat, nyelvismeretet igazoló bizonyítványok, ajánlólevél (egyetemi tanár vagy munkáltató). A jelentkezési határidő folyamatos, a jelentkező által megjelölt két hónapos gyakorlati időszak előtt hat hónappal kell jelezni a részvételi szándékot.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1216
szavazógép
2007-10-20: Roma szombat - Sylvester Lajos:

Seprű ajtónak támasztva (Kármentő)

Idős barátom panaszkodik, hogy a sepsiszentgyörgyi ,,Rózsadomb" alatti kertes házának udvarára fényes nappal nyitotta rá a kaput az ismerős cigány férfi, s elemelt egy zsák búzát.
2007-10-20: Múltidéző - Egyed Ákos:

A székelyek eredetéről és megtelepedéséről

Építészeti örökség. Várak, vártemplomok
A Székelyföld — Köpeczi Sebestyén József megállapítása szerint — ,,a középkori nyugati műveltség legkeletibb határa". Ezen túl a keleti ortodox hatás érvényesül. A Székelyföldön a nagy építészeti stílusok: a félköríves román, a csúcsíves gótika, valamint a reneszánsz és barokk, mind elterjedtek, és két nagy területen hagytak maradandó értéket: a templomépítészetben, valamint a kastélyépítészetben.