Székelyföld Brüsszelben

2011. május 26., csütörtök, Közélet

Jövő héten nyitják meg Székelyföld képviseleti irodáját Európa fővárosában. A brüsszeli Magyar Régiók Házában helyet kapó iroda feladata Székelyföld népszerűsítése, és összegyűjteni, feldolgozni, majd továbbítani az Európai Unió intézményeitől származó információkat, tájékoztatni az önkormány­zatokat az Európai Parlament, az Európai Bizottság, a Régiók Tanácsa döntéseiről, hozzáférni a közösségi pályázatokhoz.

Május 31-én, kedden az Európai Parlamentben ad fogadást három EP-képviselőnk, Tőkés László alelnök, Sógor Csaba és Winkler Gyula. Raj­tuk kívül a magyar és román kormány, valamint a székelyföldi megyei önkormányzatok képviselői mondanak köszöntőt. Az eseményen, melynek célja a képviseleti iroda létének tudatosítása, Székelyföldet népszerűsítő kiállítás és vetített képes ismertető tekinthető meg, székelyföldi táncokat járnak a Hargita Nemzeti Szé­kely Népi Együttes művészei.
Az iroda hivatalos megnyitójára szerdán kerül sor, a helyszínen székelyföldi közigazgatási címerekből kiállítást is rendeznek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 349
szavazógép
2011-05-26: Közélet - Cserey Zoltán:

Sepsiszentgyörgy a kiegyezéstől a XIX. század fordulójáig (1867–1900)

A háromszéki vasút ügye az ország közvéleményét is foglalkoztatta, többen is véleményt nyilvánítottak ezzel kapcsolatosan. Nagy­enyedről tanulságos írás jelent meg 1899-ben a vasútügy erdélyi és székelyföldi vonatkozásairól.
2011-05-26: Közélet - Csinta Samu:

Rajt vagy célegyenes?

Érdemi előrelépést sejtető határozatot hozhat Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye tanácsának közgyűlése. A mai ülésen mindkét testület dönt arról, létrehozza-e a helyi, illetve a megyei önkormányzat közös társulását, amelynek célja a megyeszékhely turisztikai fejlődésének elősegítése – konkrét lépésként a Bodok Szálló visszavásárlása.