Kommandón a közhasznú munka kelendő

2007. október 22., hétfő, Közélet

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal az elmúlt hét végén állásbörzét tartott Kommandón, amelyen közel százhúsz munkanélküli jelent meg.

A rendezvényt Kocsis Béla polgármester nyitotta meg, majd Kelemen Tibor, megyei a munkaerő-foglalkoztatási hivatal igazgatója beszélt a munkaerőpiac kínálatairól, illetve azokról a lehetőségekről, amelyeket a szakmai képzésben biztosítani tudnak. Az igazgató ismertette a Kovászna és Hargita megyei betöltetlen állásokat, valamint a külföldi munkalehetőségeket. Elmondta: a kommandóiaknak az lenne előnyös, ha lakóhelyükön vagy a környéken kapnának munkát, hiszen az ingázás anyagi áldozatokkal jár, amit a munkaadók nem szívesen vállalnak fel. Mivel Kommandón kezd fejlődni a turizmus, Kelemen azt ajánlotta a munkanélkülieknek, próbáljanak szakképesítést szerezni a vendéglátóiparban.

Kelemen Tibor kifejtette, a munkaerő-foglalkoztatási hivatal tud segíteni, sőt, támogatást is tud nyújtani a pincér- és szakácsképzésben. Kelemen Emília a kommandói munkanélküliek nevében elmondta: arra kérik az igazgatót, támogassa a polgármesteri hivatalt, hogy az elkövetkezendő nehéz hónapokra közhasznú munkára alkalmazhassa a helybeli munkanélkülieket. Mint kifejtette: ha csak az útiköltségeket számítják, a szakmai továbbképzés hatalmas anyagi megterhelést jelent számukra, így jelen pillanatban senki sem tudja vállalni az ingázást, mindenki abban töri a fejét, miként tudja átvészelni a telet. A szószóló szerint pillanatnyilag az lenne a legjobb megoldás, ha a téli hónapokra közhasznú munkára alkalmaznák a rászorulókat, majd ha lesz pénzük, a szakmai továbbképzés is szóba jöhet. A munkaerő-foglalkoztatási hivatal igazgatója Kelemen Emília felvetésére azt válaszolta: ha a helybeliek ezt óhajtják, november 1. és 30. között, majd vízkereszttől március 31-ig felvállalják a közhasznú munka finanszírozását, csak a polgármesteri hivatal jelölje ki a közhasznú munkálatokat. Kocsis Béla polgármester érdeklődésünkre elmondta: 116 embernek tudnak munkát biztosítani a közintézmények és közterületek karbantartásánál, ugyanakkor hámozott fából kerti bútorokat (asztalokat, padokat stb.) is készítenek a közterületekre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1219
szavazógép
2007-10-22: Közélet - x:

1956-ra emlékezünk

Háromszéken is számos rendezvénnyel emlékeznek az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra.
2007-10-22: Máról holnapra - Bogdán László:

A demokrácia paravánja

vagy deficitje ― ahogyan az ország miniszterelnöke fogalmazott, aki leváltatta ugyan korrupció gyanújával mezőgazdasági miniszterét, most sem az ország valódi gondjaival foglalkozik, hanem tovább folytatja mindkettőjük számára méltatlan szópárbaját az őt mindenütt, minden fórumon támadó és ócsároló államfővel, s most éppen a köztelevíziót vádolja, amiért idő előtt közzétették a Remeşt kompromittáló videofelvételeket.