Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

1956-ra emlékezünk

2007. október 22., hétfő, Közélet

Háromszéken is számos rendezvénnyel emlékeznek az 1956-os magyar forradalomra és szabadságharcra.

Sepsiszentgyörgyön ünnepi keretek között emlékezik a háromszéki Volt Politikai Foglyok Szövetsége, valamint az Erdélyi ’56-os Bajtársi Társaság. Október 23-án, kedden, a magyar forradalom és szabadságharc 51. évfordulóján 10 órakor a városházán és a Csíki utcában a Szalai Attila egykori lakásán lévő emléktábláknál koszorúznak, ezt követően, 11 órától elhunyt bajtársaik sírhelyénél emlékeznek, először a szemerjai temetőben, majd a katolikus, református és köztemetőben virágot helyezve el sírhantjukon. Délután négy órakor az Erzsébet-parki kopjafánál, majd az ’56-os Emlékparkban (a Vá­rosi Művelődési Háznál), a tavaly felszentelt emlékoszlopnál helyezik el a kegyelet koszorúit. Ünnepi beszédet mond Török József, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szövetségé­nek elnöke, valamint dr. Kiss Tamás a POFOSZ képviseletében. Az ünnepség végezetével a Városi Művelődési Ház gyűléstermében a szervezők állófogadást adnak.

A Volt Politikai Foglyok Szövetsége, a Bod Péter Megyei Könyvtár és a Sepsiszentgyörgyi Székely Tanács megemlékezést tart holnap 18 órakor a Gábor Áron Teremben A magyar ’56 az irodalomban címmel. Előadó: Szőcs Géza Déry Tibor- és József Attila-díjas költő. Az előcsarnokban 12 órától megtekinthető a forradalom és szabadságharc tizennyolc napját bemutató kiállítás. Há­zigazda: Kónya Ádám.

Kovásznán a városi művelődési házban 16.30 órakor kezdődik az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub Imádkoztam, ha félni kellett című rendezvénye, melynek meghívottja a marosvásárhelyi Varga László ny. lelkipásztor. Az előadás után a résztvevők az ’56-os emlékműnél koszorúznak. A kovásznai Magyar Polgári Szövetség és Székely Tanács az 1956-os forradalom emlékére október 23-án 18 órakor gyertyás ünnepséget szervez a központi park ’56-os emlékművénél.

Baróton az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is több helyszínen emlékeznek az ’56-os forradalomra. Holnap 12 órakor a posta előtti millecentenáriumi emlékmű ’56-os ágánál szervezett emlékünnepség keretében Benkő Levente újságíró méltatja az ’56-os forradalom eseményeit. Bereczki László ny. református lelkész ’56-os emlékeiből idéz, majd ima és áldás következik. A megemlékezés koszorúzással és himnuszénekléssel zárul. Szervezők: Demeter Zoltán és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont diáktanácsa. A posta előtti rendezvény után 12.30 órától a középiskola udvarán folytatódik az emlékezések sora. Itt ünnepi beszédekre, szavalatokra, Moyses Márton kopjafájának megkoszorúzására, illetve az egykori négy lázadó lelkű erdővidéki diák, Bíró Benjamin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János és Moyses Márton bátor tettének emlékére állított emléktábla leleplezésére kerül sor. 13 órától a baróti művelődési ház nagytermében kerül sor a Baróti Szabó Dávid-szavalóversenyre, melynek keretében idén csak az ’56-os forradalommal kapcsolatos szavalatok hangzanak majd el. 19 órakor az Erdővidék Múzeumának szervezésében működő Tortoma Önképző Kör évadnyitó találkozójának meghívottja Benkő Levente, aki Vihar után ― vihar előtt. Az erdélyi közgondolkodás 1956-ban címmel tart előadást az érdeklődőknek. Az előadást megelőzően Moyses Márton-emlékkiállítás nyílik a múzeum Kászoni Gáspár Termében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 283
szavazógép
2007-10-22: Közélet - Hecser László:

Képviselőitől vált meg a baróti RMDSZ

A baróti RMDSZ, a falvak szervezeteinek vezetőségét, választmányát, a megyei és helyi képviselőket tömörítő Baróti Egyeztető Tanács (BET) szerkesztőségünkbe eljuttatott politikai nyilatkozata szerint az RMDSZ színeiben a helyi tanácsban mandátumot nyert Bódi Sámuelt, Józsa Vilmost, Molnár Józsefet, Pál Ferencet és Süketes Jánost többé nem tekintik a frakció tagjainak.
2007-10-22: Közélet - Bodor János:

Kommandón a közhasznú munka kelendő

A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatal az elmúlt hét végén állásbörzét tartott Kommandón, amelyen közel százhúsz munkanélküli jelent meg.