ÉrettségiNincs tétje a szóbeli vizsgáknak

2011. június 7., kedd, Közélet

Holnap derül ki, hogy a tegnap kezdődött, román nyelvtudást felmérő szóbeli vizsgán volt-e hiányzó, ha igen, az érintettek számára nincs további lehetőség letenni az idei érettségit. Hétfőn nem zártak ki senkit, az érettségi első napja a tervezett ütemben ért véget.

Érettségizők a Székely Mikó Kollégium előtt

Több mint kétezer végzős iratkozott be az érettségire, közülük közel másfél ezren a nappali tagozaton végeztek, estiben százhetvennégyen, csökkentett látogatású tagozaton százötvenöten, valamint kétszáztizenegy korábbi végzős jelentkezett. Legtöbb iskolában ma véget ér a román szóbeli, a baróti Baróti Szabó Dávid Szakközépis­kolában, a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépis­kolában és a szintén megyeközponti Mikes Kelemen Lí­ceumban szerdára is programáltak vizsgázókat. A négy szóbeli vizsgának gyakorlatilag nincs tétje, aki megjelenik, azt átengedik, és kezdő, haladó, illetve tapasztalt szintű minősítést kap, az eredmény nem befolyásolja az érettségi végső általánosát. A háromszéki magyar diákok számára az igazi szakítópróba a román nyelv és irodalom írásbeli, amit június 27-én tartanak, addig a magyar-, idegen nyelv- és számítógépes ismeretek szóbeli és majdnem egyhetes, fölöslegesen üres időszak következik, majd egy hónap múlva hirdetik ki a végleges eredményeket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2011-06-07: Belföld - :

Hírsaláta

ELADTÁK A HÍRLAPOKAT. A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítvány 1,45 millió euróért megvásárolta az Udvarhelyi Híradó Kft. többségi tulajdonát. A Székelyföldön több napilapot – Csíki Hírlap, Udvarhelyi Híradó, Gyergyói Hírlap, Vásárhelyi Hírlap –, valamint a Szekelyhon.ro hírportált működtető cég eddigi többségi tulajdonosa, Albert András székelyudvarhelyi üzletember nem kívánta taglalni a tulajdonrészek alakulását, sugallva, hogy csupán a magánszemélyként meglévő saját részét adta el a budapesti alapítványnak. A Határok Nélkül a Magyar Sajtóért Alapítványról különben sem az internetes keresők nem adnak találatot, és a Magyar Köztársa­ság Bíróságainak hivatalos weboldalán sem találni – ahol a bejegyzett egyesületek, alapítványok szerepelnek – adatot róla. (Hargita Népe)
2011-06-07: Közélet - Bartók Emese:

Székelyföldi címerek Európa fővárosában

Címerkiállítással nyílt meg tulajdonképpen Székelyföld brüsszeli képviseleti irodája. Miután az Európai Parlamentben képviselőink figyelemfelkeltő fogadást adtak, másnap, június 1-jén a Magyar Régiók Háza dísztermében zajlott a hivatalos megnyitó.