Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi címerek Európa fővárosában

2011. június 7., kedd, Közélet

Címerkiállítással nyílt meg tulajdonképpen Székelyföld brüsszeli képviseleti irodája. Miután az Európai Parlamentben képviselőink figyelemfelkeltő fogadást adtak, másnap, június 1-jén a Magyar Régiók Háza dísztermében zajlott a hivatalos megnyitó.

Az üdvözlőbeszédek után a közönség, élén Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel átvonult az egyelőre még bútorozatlan irodahelyiségbe, melynek falait Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, a Há­romszék munkatársa által tervezett székelyföldi közigazgatási címerek díszítették. Megnyitóbe­szédében a heraldikus kiemelte: a Székelyföld területén levő közigazgatási egységek mai címerei az erdélyi címertani hagyományokon alapulva egyszerűségükkel tűnnek ki a többi romániai címer közül. Míg ama­zok túlzsúfoltak, általában négy-öt mezőre osztottak, addig a mieink osztatlan, esetleg két mezőből álló pajzsba szerkesztettek, s kevés címerképet tartalmaznak. Egyszerűek, mint a székely ember – fűzte hozzá.
Szekeres Attila kiemelt néhányat a jelképek közül, mint a régi címeren alapuló Kovászna megyei, sepsiszentgyörgyi, berecki, s a híressé vált illyefalvi, melynek leírásában először jelent meg a Szé­kelyföld kifejezés Románia Hivatalos Közlönyében, továbbá a nemesi vagy főnemesi címer felhasználásával készült zabolai, árkosi, sepsibodoki, torjai, uzoni, gidófalvi vagy a névcímerként szolgáló mezőmadarasi (Maros megye), farkaslaki (Hargita megye) címer, illetve a XIII. századi értékes műemlék templom­ra utaló címerképekkel díszített gelencei jelkép.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 727
szavazógép
2011-06-07: Közélet - Fekete Réka:

Nincs tétje a szóbeli vizsgáknak (Érettségi)

Holnap derül ki, hogy a tegnap kezdődött, román nyelvtudást felmérő szóbeli vizsgán volt-e hiányzó, ha igen, az érintettek számára nincs további lehetőség letenni az idei érettségit. Hétfőn nem zártak ki senkit, az érettségi első napja a tervezett ütemben ért véget.
2011-06-07: Közélet - Csinta Samu:

Elmarad a Székely Vásár

Az alacsony kiállítói létszám miatt elmarad a Székely­földi Termékkiállítás és Vásár második kiadása, amelyet június 10. és 12. között rendeztek volna meg a csíkszeredai sportcsarnokban.