Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Civil kiútkeresés az uniós csatlakozás után

2007. október 23., kedd, Közélet
Nincsenek könnyű helyzetben a civil szervezetek Románia európai uniós csatlakozása után, fennmaradásuk, eredményes tevékenységük érdekében összefogás szükséges.

Ez volt a hét végén Csíkszeredában immár kilencedik alkalommal megrendezett Civil Fórum központi gondolata. A Jakab Antal Tanulmányi Házat valósággal megszállták a civilek képviselői: kiadványok, tájékoztató füzetek lepték el a folyosókat. Az előadók pedig szinte kivétel nélkül az együttműködést, az összefogást, partnerségi viszonyok kialakítását szorgalmazták. A civil szervezetek számára az európai uniós csatlakozás nem a fellélegzést eredményezte. Jóllehet Romániába közel 19 milliárd euró áramlik majd az ország felzárkóztatására szolgáló strukturális és kohéziós alapok által, a nonprofit társadalom számára a pénz elérhetetlen marad, ha nem alakítanak ki partnerségi viszonyt a önkormányzatokkal.

Horváth Anna, a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium államtitkára ismertette azokat a területeket, amelyeken a civil szervezetek is pályázhatnak uniós támogatásokra programjaik lebonyolításához. Felmerültek ugyanakkor az önrész előteremtésének gondjai is. Takács Emőke, az OTP Bank Románia munkatársa beszámolt arról a programról, amellyel a pénzintézmény támogatni próbálja a civil szervezeteket a pályázás során. Mint mondta, nem csupán hiteleket biztosítanak, hanem pályázati tanácsadást, az iratcsomó áttekintését is vállalja a bank. Az előadások többségétől eltérő véleményt fogalmazott meg Kolumbán Gábor, a Civitas Alapítvány elnöke, aki a civil szervezetek szerepét és helyét latolgatta a globalizálódó világban. Mint mondta, a civil szféra lehet az a réteg, amely kívül maradhat a gazdasági hatékonyságért folyó versenyen, és eredeti küldetésével, a rászorulók támogatásával foglalkozhat.

A plénum előtti előadásokat követően a civil fórumon szekcióüléseken folytatódott a munka. Az információcsere mellett lehetőség nyílt kapcsolatok építésére is. ,,Rendkívül hasznosak a folyosóbeszélgetések, a kávé melletti párbeszéd is, hiszen igazából ez segíti leginkább a kapcsolatok kiépítését" — jellemezte a találkozó hangulatát Varga Zoltán, az Areopagus Alapítvány elnöke.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1129
szavazógép
2007-10-23: Közélet - x:

Băsescu ragaszkodik a népszavazáshoz (Tăriceanu felelősséget vállalna)

Felelősséget vállal a Tăriceanu-kabinet az egyéni körzetes választási rendszert szabályozó törvényért — jelentették be a Nemzeti Liberális Párt vezetői.
2007-10-23: Belföld - x:

Hírsaláta

KI IS VICSOROG? Ahogyan az már Romániában lenni szokott, a sajtó és a politikusok árgus szemekkel figyelik a hazai magyar politikusok minden rezdülését. Most épp Markó Béla új honfoglalást sürgető szavait forgatja ki egyebek közt a Gândul, mely szerint a nacionalista RMDSZ-esek európai módon vicsorítanak, továbbá Markó Béla vissza akarja szerezni az 1918-ban elvesztett országot. (Zárójelben jegyezzük meg, az acsarkodásaikat illusztráló térképen csak a Székelyföld szerepel, ami meglehetősen szerény új honfoglalásnak tetszik.) A lap vezércikke szerint Markó túllőtt a célon, s az ,,elvesztett föld keresése közepette végleg eltűnhet az RMDSZ".