Hírsaláta

2007. október 23., kedd, Belföld

KI IS VICSOROG? Ahogyan az már Romániában lenni szokott, a sajtó és a politikusok árgus szemekkel figyelik a hazai magyar politikusok minden rezdülését. Most épp Markó Béla új honfoglalást sürgető szavait forgatja ki egyebek közt a Gândul, mely szerint a nacionalista RMDSZ-esek európai módon vicsorítanak, továbbá Markó Béla vissza akarja szerezni az 1918-ban elvesztett országot. (Zárójelben jegyezzük meg, az acsarkodásaikat illusztráló térképen csak a Székelyföld szerepel, ami meglehetősen szerény új honfoglalásnak tetszik.) A lap vezércikke szerint Markó túllőtt a célon, s az ,,elvesztett föld keresése közepette végleg eltűnhet az RMDSZ".

NEM TISZTÁK. A Tiszta Parlamentért Koalíció elnevezésű civil kezdeményezés szerint közel egy tucat, különböző pártlistákon szereplő európai parlamenti jelölt nem felel meg az EP-képviselői státushoz szükséges erkölcsi követelményeknek. A szervezet által összeállított lajstromon szerepel a Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként induló Daniel Dăianu egykori miniszter, Adrian Severin, az SZDP jelöltje, Ioan Mircea Paşcu volt védelmi miniszter, az RMDSZ jelöltjei közül pedig Bíró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere is ebbe a kategóriába sorolható. A tizenegyes listán szerepel az Új Generáció Kereszténydemokrata Pártjának elnöke, Gigi Becali is, három nagyromániás jelölt, illetve a Demokrata Párt két elöljárója, egyikük a párt EP-listáján harmadik Petru Filip nagyváradi polgármester ― írja a Krónika. A megnevezettek közül többen is reagáltak a bejelentésre. Bíró Rozália úgy vélte, hogy a kezdeményezést irányítóknak pletykák helyett konkrét tényekre kellene figyelniük, és sérelmezte, hogy nem keresték meg. Gigi Becali szerint a szervezetnek vele kellett volna megvitatnia az EP-jelöltségét, de őt sem hívta senki. Különben is a civil szervezet tagjai mind homoszexuálisok ― mondta Becali. Adrian Severin szerint az egész ügy közönséges manipuláció, amely mögött Traian Băsescu államfő ,,ügynökei" állnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-23: Közélet - Farcádi Botond:

Civil kiútkeresés az uniós csatlakozás után

Nincsenek könnyű helyzetben a civil szervezetek Románia európai uniós csatlakozása után, fennmaradásuk, eredményes tevékenységük érdekében összefogás szükséges.
2007-10-23: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Patthelyzetben a kisebbségi törvény
A képviselőház állandó bizottsága kiutat keres a kisebbségi törvény megrekedése miatt kialakult patthelyzetből. Tegnap arra a következtetésre jutottak, hogy a tervezet a szakbizottságok vezetőségeinek szintjén rekedt meg.