Belföldi hírek

2007. október 23., kedd, Belföld

Patthelyzetben a kisebbségi törvény

A képviselőház állandó bizottsága kiutat keres a kisebbségi törvény megrekedése miatt kialakult patthelyzetből. Tegnap arra a következtetésre jutottak, hogy a tervezet a szakbizottságok vezetőségeinek szintjén rekedt meg.

Nekik kell megállapítaniuk a szakbizottságok programját, és biztosítaniuk a tagok jelenlétét a bizottsági vitákon — jelentette ki Ioan Munteanu, a képviselőház titkára. ,,Világos, egyesek azt akarják, hogy átmenjen a törvény, mások pedig nem akarják. A legtöbben ellene vannak" — mondta a titkár. Hozzátette, az állandó bizottságban nem fogadták el Márton Árpád RMDSZ-es képviselő javaslatát, hogy a törvénytervezetet, az előírásokkal ellentétben, szakbizottsági jelentés nélkül vigyék a képviselőház plénuma elé. Márton Árpád egy másik javaslatot is megfogalmazott, kérte, a három szakbizottság egyike se gyűlhessen össze holnap más törvények elemzésére, ha azelőtt nem biztosították a kvórumot a kisebbségi törvénytervezet vitáján. A szenátus 2005 végén elutasította a kisebbségi törvénytervezetet, 2006 elejétől ez a képviselőház szakbizottságaiban van.

Martens ismét mást mond?

Az Európai Néppárt (EPP) három romániai tagpártját — a Demokrata Pártot (DP), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) és a Román Nemzeti Parasztpártot — támogatja a november 25-i európai parlamenti választásokon — mondta tegnap Bukarestben Wilfried Martens, az EPP elnöke. A politikus Markó Bélával, az RMDSZ elnökével folytatott megbeszélést, a nap folyamán pedig részt vett a DP jelöltjeit bemutató ünnepségen. Markó a megbeszélés után a sajtónak elmondta: Martens szerint az EPP lisszaboni elnökségi ülésén döntés született arról is, hogy független jelöltet nem támogatnak a választásokon.

Lemondott a Szatmár megyei tanácselnök

Lemondott tisztségéből Szabó István Szatmár megyei tanácselnök négy nappal azelőtt, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség által kiadott, a megye elhagyásának megtiltására vonatkozó határozat lejárt volna. A megyei tanács közleménye szerint Szabó István tegnap nyújtotta be lemondását egészségi okokra hivatkozva. Az ügyészek májusban kezdtek vizsgálatot a Szatmár megyei tanácselnök ellen. Szabó Istvánt azzal vádolják, hogy 2006 októbere és decembere között Erdei-Doloczki István képviselő felbujtására, és Cseke Attila államtitkár és Riedl Rudolf alprefektus cinkosságával, visszaélve tisztségével, bizonyos összegeket utalt ki az állami költségvetésből helyi közösségek programjainak megvalósítására, és olyan Szatmár megyei községeket részesített előnyben, amelyeket RMDSZ-es polgármesterek vezettek. Az RMDSZ több ízben tiltakozott, alaptalannak és törvénytelennek nevezték az ügyészségi eljárást.

Hibázott az ügyészség

Tegnap két jelentős korrupciós ügyként számon tartott esetben döntött úgy a Legfelsőbb Bíróság, hogy visszaküldi a vádanyagot az ügyészségre. Felfüggesztették a Román Lottó­társasággal kapcsolatos korrupciós ügy tárgyalását, ebben többek között George Copos ex-kormányfőhelyettest vádolják azzal, hogy 40 milliárd régi lejjel (1,17 millió euró) károsította meg az államot. Az ügyészségnek ki kell egészítenie, és újból össze kell állítania az ügy nyomozati anyagát. A peranyag annak nyomán került vissza az ügyészségre, hogy a bírák helyt adtak a konzervatív politikus védőügyvédje kifogásának, mely szerint Copos ellen részben alkotmányellenesen jártak el a hatóságok. Hasonló döntést hoztak a bírák a Rompetrol-ügyben is. Dinu Patriciu ügyvédjei az ügyészségi eljárás ellen emeltek kifogást, és a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta keresetüket.

Leváltották Vlădescut

Felmentette tisztségéből Sebastian Vlădescut, a gazdasági és pénzügyminisztérium államtitkárát Călin Popescu Tăriceanu kormányfő. A miniszterelnök közölte, a Vlădescu hivatalból való visszahívásáról szóló rendelkezést még múlt hét folyamán aláírta. Vlădescut, aki a kormányátalakítás előtt az önálló pénzügyminisztériumot vezette, mostani tisztségébe idén áprilisban nevezte ki a kormányfő. Hírügynökségi értesülések szerint Vlădescut saját kérésére mentették fel az államtitkári tisztségből.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-23: Belföld - x:

Hírsaláta

KI IS VICSOROG? Ahogyan az már Romániában lenni szokott, a sajtó és a politikusok árgus szemekkel figyelik a hazai magyar politikusok minden rezdülését. Most épp Markó Béla új honfoglalást sürgető szavait forgatja ki egyebek közt a Gândul, mely szerint a nacionalista RMDSZ-esek európai módon vicsorítanak, továbbá Markó Béla vissza akarja szerezni az 1918-ban elvesztett országot. (Zárójelben jegyezzük meg, az acsarkodásaikat illusztráló térképen csak a Székelyföld szerepel, ami meglehetősen szerény új honfoglalásnak tetszik.) A lap vezércikke szerint Markó túllőtt a célon, s az ,,elvesztett föld keresése közepette végleg eltűnhet az RMDSZ".
2007-10-23: Közélet - Puskás Attila:

Vendégünk a ,,szegedi küldött”

Dr. Kiss Tamás jogász, a Magyarországi Politikai Foglyok Országos Szervezetének alelnöke kevés, de határozott szavú, tartásos ember, aki a viharosnak induló 1956 őszén a Szegedi Jogtudományi Egyetem diákja volt. Született anyaországi, de egyike azoknak az ’56-os politikusoknak, akik tudva tudják, hogy a Kárpátok ölelő karja egy nemzetnyi magyarságot fog át. Kiss Tamás bajtársunk és barátunk több napig lesz vendégünk, részt vesz ünnepi rendezvényeinken.