Röviden

2007. október 23., kedd, Világfigyelő

Vége az ikerhatalomnak Lengyelországban

A 460 tagú szejmben (alsóház) ezek szerint a PO-nak 208, a PiS-nek 164, a LiD-nek 52, a PSL-nek pedig 35 képviselője lesz (egy képviselői hely jut a német kisebbségnek). A száztagú szenátusban 90 százalékos feldolgozottság mellett a PO 59, a PiS 36, a PSL és a LiD egy-egy mandátumot szerzett. Kiesett a parlamentből az ötszázalékos küszöböt át nem lépő két populista párt, a PiS két volt koalíciós partnere, az Önvédelem és a Lengyel Családok Ligája.

Közel két évig együtt irányították Lengyelországot a Kaczynski-testvérek, a vasárnapi választás után azonban a miniszterelnöki posztot kénytelenek átadni az ellenzéknek. El akarták takarítani a régi kommunistákat, hadjáratot indítottak a korrupció ellen, közben azonban botrányt botrányra halmoztak, és a lengyeleknek ebből elegük lett. Jönnek a jobbközép liberálisok, akik modernizálást és európaibb politikát ígérnek. Konfettiesőben jelent meg Donald Tusk pártja szimpatizánsai előtt vasárnap este. A miniszterelnöki székből távozó Jaroslaw Kaczynski, a Törvény és Igazságosság (PiS) párt vezére beismerte vereségét, és gratulált riválisának a győzelemhez. ,,Egy széles fronttal szemben veszítettünk" — mondta Kaczynski, hozzátéve, hogy sikeres munkát kíván Tusknak. A vereségért ,,újságok és politikai pártok koalícióját" hibáztatta, amelyek szerinte mindent megtettek a kampányban, hogy eltávolítsák a PiS-t a hatalomból. Az Európai Unióban minden bizonnyal megkönnyebbüléssel fogadták a PO győzelmét. A párt magasan iskolázott, nyelveket beszélő politikusaival várhatóan könnyebben szót ért Brüsszel, mint a nem túl diplomatikus, csökönyös tárgyalópartnernek bizonyult eddig kormánypárttal. Az Egyesült Államoknak ugyanakkor nem feltétlenül örömteli a váltás. A PO politikusai ugyanis a kampány során azt mondták, csökkenteni akarják az Irakban állomásozó lengyel haderő létszámát, és kedvezőbb ajánlatot várnak Washingtontól cserébe azért, hogy Lengyelország engedélyezi az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítését.

Hu Csin-tao a kínai régi-új pártvezető

Újabb öt évre ismét Hu Csin-tao államfő lett a Kínai Kommunista Párt főtitkára. A párt 17. kongresszusán megválasztott központi bizottság tegnap választotta meg a politikai bizottság és a pb állandó bizottságának tagjait. Ez utóbbi testületnek négy új tagja van, egyikük Hu lehetséges utóda: az 52 éves Li Ko-csiang, Liaoning tartomány kormányzója. Megőrizte harmadik helyét a párthierarchiában Ven Csia-pao kormányfő is, így 2008-ban újabb megbízatásra számíthat. Még a kínai politikai helyzet iránt komolyan érdeklődők sem tudnak sokat Hu Csin-taoról, aki 2002-ben vette át a párt vezetését. Sokak véleménye szerint inkább követi, mint vezeti a pártot, és eddig még nem ért el kimagasló eredményeket. Szakértők szerint előtérbe helyezi az átlagemberek igényeit, és az ország nyitottabb Nyugat felé, bár nem rejti véka alá, hogy ellenzi a nyugati stílusú politikai reformokat.

Kompromisszumra készülnek

A koszovói nemzetközi összekötő csoport nevében eljáró diplomaták tizennégy pontot tartalmazó tervet nyújtottak át az albán és a szerb félnek a megbeszélések újabb, a bécsi külügyminisztériumban tartott fordulójában, hogy az ellentéteket áthidalva előmozdítsák az egy helyben toporgó tárgyalásokat. Kiszivárogtatások szerint a tervezet megkerüli Koszovó státusának a kérdését, és még csak nem is említi a dél-szerbiai tartomány esetleges függetlenné válásának a lehetőségét, amelyhez pedig az albánok eltökélten ragaszkodnak. Ugyanakkor abból indul ki, hogy Koszovó korábbi, 1999 előtti helyzetét sem lehet visszaállítani: a tartomány többé nem tagolódhat be a szerbiai közigazgatásba, és Szerbia ,,nem lehet fizikailag jelen" a területen. Koszovó pénzügyi önállóságot élvezne, és Belgrád beavatkozása nélkül köthetne megállapodásokat a nemzetközi pénzügyi intézetekkel. A nemzetközi ügyeket és a határok ellenőrzését Belgrád intézné.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-23: Világfigyelő - Bogdán László:

Magyar tükör

Napok alatt több mint háromszázezer aláírást gyűjtött össze a Fidesz, a zöldutat kapott kérdésekről, a vizitdíjról, a kórházi napi díjról és az egyetemi tandíjról kiírandó népszavazás elől elhárultak az akadályok.
2007-10-23: Gazdakör - Ferencz Csaba:

A gazdákkal együtt (Talajjavítás)

Szombaton Barátoson tartotta munkamegbeszélését a regionális talajjavítási hatóság, aminek időszerűségét az idei szélsőséges időjárás is adta. A gondok súlyát jelzi, hogy mind Kovászna, mind Hargita megye prefektusa jelen volt a szakmai megbeszélésen.