Belföldi hírek

2007. október 24., szerda, Belföld

Lesz népszavazás

Aláírta a népszavazás megszervezéséről szóló elnöki határozatot Traian Băsescu államfő. Az elnök ezt tegnap este jelentette be. A határozat szerint a népszavazáson a következő kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk a választóknak: Egyetért azzal, hogy a következő parlamenti választásokon minden képviselőt és szenátort egyéni körzetes, kétfordulós, többségi szavazáson válasszanak meg?

Az elnöki rendelet a népszavazás időpontjaként az európai parlamenti választások napját jelöli meg, de nem pontosítja november 25-ét, indoklása szerint azért, hogy ne kelljen utóbb módosítania, ha a kormány ,,technikai okokból" elhalasztaná a voksolást. * A Băsescu által bejelentett egyéni körzetes választási rendszer más, mint a Pro Democraţia Egyesület által kidolgozott változat, amely elnyerte a parlamenti pártok többségének támogatását, és amely az arányosságot tiszteletben tartó, vegyes rendszer bevezetését eredményezné. Ezt a változatot támogatja a kormány, és a miniszterelnök bejelentése szerint, ha a parlament nem fogadja el gyors ütemben a törvényt, a kabinet hajlandó felelősségvállalással életbe léptetni azt. * Tăriceanu tegnap kifejtette, nem tartja szerencsésnek a választások és a népszavazás egy időben történő megszervezését, mivel így az európai kérdések megvitatását háttérbe szorítanák a belpolitikai ügyek. A kormányfő arra is figyelmeztetett, hogy az egyéni körzetes, kétfordulós, többségi szavazás bevezetése esetén képviselet nélkül maradna a polgárok jelentős része. * Hétfőtől tárgyalja a szenátus az egyéni választókerületes szavazásra vonatkozó törvénytervezetet. A két ház választási bizottsága a benyújtott 302 módosító indítványból 62-t fogadott el. A szenátus döntése jövő héten szerdára vagy csütörtökre várható.

Tőkést kedvelik, de az RMDSZ-t támogatják

Pozitívan viszonyulnak Tőkés László indulásához az EP-választásokon, de nem nyújthatnak olyan jelentős támogatást a független jelöltnek, mint az RMDSZ-nek — nyiltakozta Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke tegnap Bukarestben. Sajnálja, hogy Tőkés nem indult az RMDSZ listáján, és kifejtette, a magyarság megosztottsága kockázatos, tisztában vannak azzal, hogy nehéz lesz az ötszázalékos küszöböt elérnie az szövetségnek. Martens ugyanakkor azt is elmondta, hogy több ízben kifejtette az RMDSZ vezetőinek, hátrányossá válhat számukra, ha minden kormányban részt vesznek, nem használ a szövetség politikai arculatának, hogy hol a szociáldemokratákat, hol a liberálisokat támogatják.

Erősödik a nacionalista hangnem

Zárják ki az RMDSZ-t a kormányzásból, és tiltsák meg, hogy részt vegyen az európai parlamenti választásokon — ezt követeli Gheorghe Funar, a Nagyrománia Párt szenátora. A politikus tegnap beadványt nyújtott be a szenátus állandó bürójához, amelyben súlyosan törvényellenesnek nevezi, hogy az RMDSZ kérni fogja Európától Székelyföld területi autonómiáját. Funar a kitiltás mellett azt is kéri, kezdeményezzenek bűnügyi eljárást a legfelsőbb ügyésznél, és harminc napig zárják ki az RMDSZ-frakciót a szenátus munkálatairól. Nem ő az egyetlen, aki támadja az RMDSZ-t: Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt rótta fel az RMDSZ-nek, hogy választási hirdetéseiben területi autonómiára és a szülőföld visszafoglalására ,,uszít". Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke az ország területi integritása elleni merényletnek nevezte Markó Béla kijelentéseit, szerinte államellenes bűncselekmény, az ország területi épségének veszélyeztetése Erdély helyzetét Dél- Tiroléhoz hasonlítani. A napokban Emil Boc demokrata párti elnök, Adrian Păunescu szenátor és Lucian Bolcaş, az NRP politikusa is élesen támadta az RMDSZ elnökét.

Közvitán a tanügyi reform

Több újdonságot is tartalmaz a mától közvitára bocsátott tanügyi törvénycsomag-tervezet. Eszerint a pedagógusok ebédjegyet és szabadságpénzt kapnának, a gyenge eredményeket felmutató iskolákat pedig bezárnák. A törvénytervezet előírja, hogy a tantárgyakat az iskolák választhatják. A gyenge eredmények miatt bezárt intézmények felszerelése és a jó teljesítményt felmutató tanítók, tanárok sikeres iskolákhoz kerülnének. A tervezet az ebédjegy és szabadságpénz mellett letelepedési juttatással és évi 100 euró értékű szakkönyvvásárlási hozzájárulással ösztönözné a pedagógusokat. Ha egy címzetes állás megszűnik, betöltőjének a minisztérium új állást kellene hogy ajánljon. A tanügyi törvénycsomag-tervezet közvitája harminc napig tart.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-24: Közélet - x:

Rehabilitálni kell az ’56-os elítélteket

A nyilvánossághoz fordult Varga Andrea történész-dokumentumfilmes az 1956-as forradalom romániai áldozatainak rehabilitációjáért.
2007-10-24: Belföld - x:

Hírsaláta

SZORGALMAS BESÚGÓK. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (SZIVOT) szerint mind Nicolae Corneanu, Bánát ortodox püspöke, mind Constantin Bălăceanu-Stolnici liberális politikus, orvos, akadémikus túlteljesítette a titkosszolgálat elvárásait, negyven éven át sok pénzért és más haszonért, például karrierje töretlen felíveléséért szorgalmasan és megszakítás nélkül jelentett. (Evenimentul zilei)