Hírsaláta

2007. október 24., szerda, Belföld

SZORGALMAS BESÚGÓK. A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (SZIVOT) szerint mind Nicolae Corneanu, Bánát ortodox püspöke, mind Constantin Bălăceanu-Stolnici liberális politikus, orvos, akadémikus túlteljesítette a titkosszolgálat elvárásait, negyven éven át sok pénzért és más haszonért, például karrierje töretlen felíveléséért szorgalmasan és megszakítás nélkül jelentett. (Evenimentul zilei)

KÉSŐI FELELŐSSÉGRE VONÁS. Ügyészségi eljárás indult Mona Muscă ellen hamis nyilatkozat jegyzéséért. Mint ismeretes, megválasztása előtt Muscă azt nyilatkozta, hogy nem volt kapcsolata a román politikai rendőrséggel. Utóbb kiderült, ez nem igaz. (Adevărul)

ROMÁNIA, A NETTÓBEFIZETŐ. 912,788 millió eurót fizetett be az Európai Unió költségvetésébe Románia az idei év első tíz hónapjában — a teljes évi hozzájárulás a költségvetés szerint 1,1 milliárd euró körüli. Az uniós tagállamok hozzájárulása az EU-büdzséhez nagyrészt vámilletékekből, áfabevételekből, illetve a bruttó nemzeti össztermék alapján kiszámolt pénzösszegből áll. Az EU-büdzséből finanszírozzák az összes európai projektet, illetve az uniós intézményeket. A 2007. évre az unió költségvetése 126,8 milliárd euró.

STOLOJAN MIÉRT KIVÉTEL? A Mugur Ciuvică vezette kutatócsoport úgy véli, súlyos hibát követtek el a Tiszta Parlamentért Koalíció tagjai, amikor Theodor Stolojan nem került fel a listára, neki úgymond megbocsátottak. (Hotnews)

A DEMOKRATÁK ÉS BĂSESCU VEZET. A Demokrata Párt kapná a legtöbb szavazatot (42 százalékot), ha vasárnap tartanák a parlamenti választásokat ― tette közzé az INSOMAR közvélemény-kutató intézet az október 10―17. között végzett felmérés eredményeit. Második a Szociáldemokrata Párt a szavazatok 19 százalékával, harmadik a Nemzeti Liberális Párt 13 százalékkal. Az Új Generáció Pártja, a Nagyrománia Párt és az RMDSZ elérné az ötszázalékos küszöböt, a Konzervatív Párt és a Liberális Demokrata Párt viszont három százalékkal kiesne a parlamentből. A politikusok népszerűségi listáját továbbra is Traian Băsescu államfő vezeti 53 százalékkal, őt követi Theodor Stolojan 30 százalékkal és George Becali 25 százalékkal. (Hír TV)

LISSZABONBAN ROMÁNIA CSAK SZEMLÉLŐ VOLT. Majdnem minden országnak volt valamilyen célja, amelyért harcolt a lisszaboni csúcson, Románia csak figyelemmel kísérte a különféle javaslatokat, majd úgy döntött, hogy nem kér semmit. Adrian Ciocănea európai ügyekért felelős államtitkár szerint Románia számára az összes javaslat előnyös, és most az országnak arra kell figyelnie, hogy valóban hozzáértő képviselőket küldjön az Európai Parlamentbe. (România liberă)

KI KAPJON ÁLLAMI GYERMEKSEGÉLYT? A románok többsége úgy véli, hogy a gyermeknevelési segély a család jövedelmének függvénye kellene hogy legyen — derül ki a Gallup intézet felméréséből. A lakosság 57 százaléka szerint méltánytalan, hogy a segély mértéke egységes, és nem veszik figyelembe a szülők jövedelmét. Szerintük a kisebb jövedelemmel rendelkező családoknak nagyobb támogatást kellene kapniuk. A megkérdezettek 26 százaléka szerint egyáltalán nem kellene gyermeknevelési segélyt folyósítani azoknak a családoknak, ahol az egy főre jutó jövedelem 700 és 1000 lej közötti. A válaszadók 36 százaléka úgy gondolja, hogy nem szükséges változtatni a jelenlegi rendszeren, amely szerint minden gyermek 25 lej állami támogatást kap havonta. A közvélemény-kutatást októberben végezték, ezer, 17 évnél idősebb személyt kérdeztek meg. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-24: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Lesz népszavazás
Aláírta a népszavazás megszervezéséről szóló elnöki határozatot Traian Băsescu államfő. Az elnök ezt tegnap este jelentette be. A határozat szerint a népszavazáson a következő kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk a választóknak: Egyetért azzal, hogy a következő parlamenti választásokon minden képviselőt és szenátort egyéni körzetes, kétfordulós, többségi szavazáson válasszanak meg?
2007-10-24: Közélet - Farcádi Botond:

Nem született még igazi regény ötvenhatról

,,Csalódnia kell annak, aki arra számított, hogy fel fogom sorolni azokat a regényeket, amelyeket feltétlenül be kell szerezni ahhoz, hogy megértsük az 1956-os eseményeket. Sajnos, a magyar irodalomban nincs ilyen regény" — mondta Szőcs Géza író azon a tegnapi előadáson, amelyet a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartott az ’56-os forradalom évfordulóján.