Méltóságteljes megemlékezés az Astoriánál

2007. október 24., szerda, Világfigyelő

A zuhogó eső ellenére a szervezők szerint 250 000-en vettek részt a Fidesz nagygyűlésén az Astoriánál, ahol Orbán Viktor pártelnök mellett beszédet mondott Wittner Mária ’56-os elítélt, Tarlós István, a Szociális népszavazás, 2008 irányítója és Tőkés László királyhágó-melléki püspök is. A nagygyűlés után a tömeg egy része a Terror Házához vonult.

A 2008-as évet a megtorlás évének nyilvánítjuk, melyhez nem kérjük a demokrácia megcsúfolóinak beleegyezését — mondta a Fidesz nagygyűlésén Wittner Mária. Az ’56-os halálra ítélt hős, a Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy amikor a forradalom győzött, és megalakult a Nagy Imre-kormány, Kádár dicsőítette a győzelmet. Majd eltűnt, és már szovjet tankok mögé bújva jelent meg újra. A hatalom haláltáncot járt, elültették a félelem magvait, mint ahogy ma is ezt teszik — mondta Wittner Mária beszé­dében.

Szebb napokat mindnyájunknak — köszöntötte Tarlós István az Astoriánál megjelent ünneplőket. Beszédében érintette az aktuális népszavazási kérdéseket is: hiába nincs közvetlen jogi következménye, a kormány egy sikeres népszavazás esetén már nem járathatja le a demokráciát, nem gúnyolhatja ki a népszavazás intézményét. A Szociális népszavazás, 2008 kampányvezetője elmondta, sajnos, megfigyelhető, hogy az időseket a tandíj, a fiatalokat a vizitdíj védelmére buzdítja a kormány.

,,Most jövök Aradról, a magyar Golgotáról, az erdélyiek üzenetét hozom, az erdélyi kisebbség üzenetét a magyarországi kisebbségnek, a magyarországi új többségnek" — kezdte beszédét Tőkés László református püspök. Mint mondta: a magára maradt Európában csak úgy maradhatnak hívek Magyarországhoz, ha soha és sehol el nem árulják, amiért a magyar harcosok életüket adták, és soha, sehol ,,még közvetve sem igazoljuk a gyilkosokat". Mint mondta, az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak Erdély- és Románia-szerte is komoly kihatása volt, hiszen megmozdult a magyarsággal együtt a románság is. A református püspök szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc várva várt félszázados évfordulóját tavaly tönkretették. ,,Ellenforradalmi indulatú hatalmasok törték le lelkesedéseteket, lelkesedésünket, és fojtották sűrű könnygázfüstbe legszentebb érzéseinket és emlékezésünket" — mondta.

Orbán Viktor szerint a népszavazás olyan egységet teremthet, amelyre Magyarországon 1956 óta nem volt példa. A Fidesz elnöke az erőszakmentesség fontosságára és a népszavazás sikerének elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a népszavazás ügyében a józan, higgadt és tervszerű munka meghozza a sikerét. A politikus gratulált ahhoz, hogy a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtő munka során eddig kérdésenként több mint háromszázezer aláírás gyűlt össze. Ezt példátlannak nevezte. Az erőszakmentesség kapcsán arra hivatkozott, hogy ennek ellenkezője csak a gonoszság erejét táplálná.

Szakadó esőben vonultak át a Fidesz 1956-ra emlékező tegnapi nagygyűlésének résztvevői az Astoriától az Andrássy úton lévő Terror Háza Múzeumhoz, ahol fél hatkor már bejelentették a rendezvény befejezését is. A menetet vezető politikusok nem egészen fél óra alatt tették meg a néhány kilométernyi távolságot. A Károly körúton és a Deák téren átvonuló menet útját mindenütt erős rendőri és rendezői sorfal biztosította. A felvonulók élén a Fidesz elnökségének tagjai haladtak. Az első sorban menetelő politikusok Igen Magyarország feliratú transzparenst tartottak, mögöttük a tömeg azt kiabálta: Gyurcsány, takarodj! Negyed hatkor kiürült az Astoria.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-10-24: Közélet - x:

Öregek napja

Az immár tízesztendős hagyomány jegyében vasárnap a déli szentmisén az idősekre, betegekre emlékeztek a sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-templomban.
2007-10-24: Világfigyelő - x:

Zavargások Budapesten

A tavaly őszi eseményeket idéző zavargások és összecsapások voltak Budapesten hétfőn. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tiszteletbeli elnöke a Magyar Önvédelem Mozgalom Szabadság téri rendezvényén bejelentette, hogy a rendőrség tiltása ellenére átvonul az Operához, ahol este Gyurcsány Ferenc részvételével ünnepi díszelőadás kezdődött.