Zavargások Budapesten

2007. október 24., szerda, Világfigyelő
A tavaly őszi eseményeket idéző zavargások és összecsapások voltak Budapesten hétfőn. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tiszteletbeli elnöke a Magyar Önvédelem Mozgalom Szabadság téri rendezvényén bejelentette, hogy a rendőrség tiltása ellenére átvonul az Operához, ahol este Gyurcsány Ferenc részvételével ünnepi díszelőadás kezdődött.

Toroczkai elindult az Opera felé, őt a rendezvény többi résztvevője is követte. A demonstrálók a Nagymező utcában a Mozsár utcai rendőrsorfalba ütköztek, és összecsaptak. A rohamrendőrök könnygázgránáttal kezdtek oszlatni, a tüntetők erre Molotov-koktélokkal, petárdákkal, sörösüvegekkel, kövekkel válaszoltak. Eltaláltak egy vízágyút, rendőröket és több személyautót is. Több autó és a vízágyú is kigyulladt, de a tüzeket hamar eloltották.

A rendőrség nyolc óra körül kiszorította a zavargókat a Bajcsy-Zsilinszky útra, a Nyugati tér felé. Itt többen elkergettek egy térfigyelővel felszerelt rendőrautót, és megrohamoztak egy vízágyús teherautót is, végül az átvezényelt rohamrendőrök elkergették a Nyugati tér felé a tüntetőket. A rendbontók több fotóst is megtámadtak, közülük hárman, valamint egy újságíró megsérült.

A BRFK szerint tizenkilenc ember sérült meg hétfőn Budapesten az utcai rendbontásokban. Be nem jelentett tüntetések alatt húsz embert állítottak elő, közülük csak Toroczkai Lászlót vették szabálysértési őrizetbe gyülekezési törvény megsértése és rendzavarás miatt. A BRFK szóvivője szerint Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tiszteletbeli elnökét átszállították egy vidéki város fogdájába, mert olyan információik voltak, hogy egyes csoportok a kiszabadítására szervezkednek.

Néhány száz főnyi tüntető tegnap is megzavarta Budapest ünnepét, de lapzártáig jelentősebb rendbontásról nem érkezett jelentés.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4440
szavazógép
2007-10-24: Világfigyelő - x:

Méltóságteljes megemlékezés az Astoriánál

A zuhogó eső ellenére a szervezők szerint 250 000-en vettek részt a Fidesz nagygyűlésén az Astoriánál, ahol Orbán Viktor pártelnök mellett beszédet mondott Wittner Mária ’56-os elítélt, Tarlós István, a Szociális népszavazás, 2008 irányítója és Tőkés László királyhágó-melléki püspök is. A nagygyűlés után a tömeg egy része a Terror Házához vonult.
2007-10-24: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Állami ünnepségek Budapesten
Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren tegnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulóján. Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott. Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.