Röviden

2007. október 24., szerda, Világfigyelő

Állami ünnepségek Budapesten

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren tegnap, az 1956-os forradalom és szabadságharc 51., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulóján. Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott. Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A meghívottak között sok politikus, közéleti személyiség volt látható. Jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is. A Kossuth Lajos teret a rendőrség kordonokkal teljesen lezárta. A területre csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be. A kordonon kívülről füttyszóval, a miniszterelnököt gyalázó bekiabálásokkal igyekeztek többen megzavarni a zuhogó esőben zajló rendezvényt. Ezután a közjogi méltóságok virágot helyeztek el a közeli Nagy Imre-szobornál. A Vértanúk terén tartott megemlékezés alatt a Kossuth téri zászlófelvonást is megzavaró tüntetők folytatták a fütyülést, és kormányellenes jelszavakat skandáltak. Ezt követően rendkívüli biztosítás mellett, húsz-huszonöt autóból álló konvojjal szállították át a közjogi méltóságokat, köztük a miniszterelnököt az ’56-osok terére. Véletlen egybeesés, hogy erre a mintegy fél órára leállt a kisföldalatti. A rendőrség hivatalos indoklása szerint üzemzavar miatt. A BRFK szóvivője cáfolta, hogy szándékosan állították volna le a metrót azért, hogy a tüntetők ne juthassanak át az ’56-osok terére, ahol szintén kordonnal zárták el a forradalmi emlékművet. A delegációt itt is tüntetők kisebb csoportja várta, amely fütyülve és kiabálva követelte Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását.

Nagy Imre-érdemrendeket adtak át

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök tegnap Budapesten a Sándor-palotában. Sólyom László — Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előterjesztésére — a hazafias helytállással példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a társadalmi párbeszéd, a társadalmi béke, a nemzet egységének megvalósítása, a békés rendszerváltozás megteremtése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként adományozta a kitüntetést.

Erdogan pontosít

Nem zárta ki a közeli jövőben észak-iraki hadműveletek végrehajtását tegnapi londoni nyilatkozatában a török miniszterelnök, hozzátette azonban, hogy egy esetleges beavatkozás nem Irak területi integritása, hanem kizárólag a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű betiltott szeparatista csoport ellen irányulna. Recep Tayyip Erdogan, aki Gordon Brown brit miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, Brownnal közös sajtóértekezletén felidézte, hogy a török parlament a múlt héten felhatalmazást adott a kormánynak észak-iraki katonai akciók végrehajtására. A kormányfő nem tett pontos utalást a török katonai fellépés várható időpontjára, de egyértelműen jelezte, hogy arra akár a közeljövőben sor kerülhet. Erdogan szerint azonban Törökországnak ,,semmiféle számítása nincs" Irak területi és politikai egységével kapcsolatban. Gordon Brown a sajtóértekezleten kijelentette: a brit kormány fenntartások nélkül elítéli, amit a PKK tett, vagyis török katonák megölését és elrablását. A brit miniszterelnök ugyanakkor egyenes utalást tett arra, hogy Nagy-Britannia nem lenne híve egy esetleges török katonai akciónak.

Tusk kész a kormányalakításra

Donald Tusk, a lengyel törvényhozási választásokon győztes Polgári Platform (PO) jobbközép liberális párt vezetője tegnap bejelentette, hogy készen áll a gyors kormányalakításra. ,,Úgy gondolom, a Polgári Platform ma felkér engem az új kormány megalakítására — mondta a pártelnök a végeredmény kihirdetése után sajtóértekezletén. — Ha így lesz, elfogadom." Lech Kaczynski államfőt arra kérte, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül tegye lehetővé az új kormány létrejöttét. A lengyel alkotmány szerint a köztársasági elnöknek az új parlament első ülésétől számítva tizennégy napja van az új miniszterelnök és kormánya tagjainak a kinevezésére. Tusk bejelentette azt is, hogy szerdán tart megbeszélést Waldemar Pawlakkal, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnökével a leendő kormányról.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2007-10-24: Világfigyelő - x:

Zavargások Budapesten

A tavaly őszi eseményeket idéző zavargások és összecsapások voltak Budapesten hétfőn. Az indulatok akkor szabadultak el, amikor Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom tiszteletbeli elnöke a Magyar Önvédelem Mozgalom Szabadság téri rendezvényén bejelentette, hogy a rendőrség tiltása ellenére átvonul az Operához, ahol este Gyurcsány Ferenc részvételével ünnepi díszelőadás kezdődött.
2007-10-24: Múltidéző - x:

Románia Köztársaság Parlamentjében

Elnök úr, tisztelt képviselő hölgyek és urak!
1956. október 23-án, amikor a budapesti magyar egyetemisták békés tüntetést szerveztek a lengyel néppel való szolidaritásuk kifejezéséül, senki sem gondolt arra, hogy megmozdulásukkal döntő módon hozzá fognak járulni a világ első kommunistaellenes forradalmának kitöréséhez.