Sokasodnak a falufüzetek

2007. október 25., csütörtök, Faluvilág

Még ha csupán hat színes oldalra futja, akkor is eredmény, hogy egyre több település készíttet bemutatkozó füzetet. Hol a falutalálkozó, hol pedig a falunapok alkalmával mutatták be ezeket, mások a Háromszéki Magyarok Világtalálkozójára időzítették megjelenését.

Két erdővidéki község rukkolt ki hasonló kiadvánnyal: Nagyajta és Bölön, bár mindkettőről jelent meg eddig is bővebb, átfogó kiadvány.

Nagyajta önkormányzata érdekes és könnyen áttekinthető füzetben mutatja be mindazt, amit a két Ajtáról tudnia kell a látogatónak-érdeklődőnek: a jeles szülöttekkel kezdik a sort, ezt követi a rövid társadalmi és néprajzi fejezet, a történelem, a földrajz, a látnivalók, a szálláslehetőségek, majd az elérhetőségek. Soroljuk a frissen megjelenő bölöni falufüzet fejezeteit is: földrajz és történelem-helytörténet, mai kultúra, épített örökség, turizmus és vendéglátás, oktatás, sport és egészségügy. A kiadó itt is a helyi önkormányzat, bár megtudtuk, hogy a tartalom a helyi könyvtár és művelődési központ munkatársait dicséri. Kár, hogy egyiken sem szerepel a nyomdai kivitelező és a kiadás éve, hisz évtizedek múltán ezek is dokumentumértékű kiadványokká öregednek.

A Sepsikőröspatakhoz tartozó Kálnok hasonló jellegű ünnepi különkiadványát József Álmos, a sepsiszentgyörgyi Mikó-kollégium tanára, helytörténész állította össze, s benne a mai fotók mellett helyet kaptak a szerző gyűjteményében lévő régi felvételek és képeslapok, valamint helyiek felvételei is. Kiadója ennek is a községi önkormányzat. A sepsiszentgyörgyi T3 nyomda a kivitelező, a megjelenés éve: 2007.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1215
szavazógép
2007-10-25: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Református egyházi könyvtár Sepsimagyaróson

Az eltelt évek alatt több hasznos témájú és közérdekű könyv gyűlt össze a hegyek szívében elrejtett kis falucska református egyházánál. Mintegy háromszáz kötetet a Marosvásárhelyen élő Fodor Sándor nyugalmazott tanár adományozott még 2003-ban.
2007-10-25: Múltidéző - x:

Lászlóffy Aladár: Legbelsőbb titkos lőterek

Nincs olyan idétlen vicc, hogy ne fejezné ki a kor lényegének valamelyik árnyalatát. ,,Te is ötvenhatos vagy? — Nem, de már intézik..."