Hírsaláta

2007. október 25., csütörtök, Belföld

TOVÁBB HÍGUL A LEJ. Két nap alatt öt banival esett a lej értéke egy euróhoz képest. Tegnap reggel egy eurót 3,4 lejért adtak a valutapiacon. Ezzel az értékvesztéssel a lej—euró árfolyam visszatért az év eleji értékhez. Október 19-hez képest például egy euró négy banival többe került. Pénzügyi elemzők szerint a lej euróval szembeni térvesztését az okozza, hogy a külföldi befektetők visszavonják lejbeni bankletétjeiket, és megtakarításaikat más valutában tartják. (Mediafax)

LEMINŐSÍTETT A COFACE. A nemzetközi gazdasági-pénzügyi elemzőiroda legújabb felmérésében Romániát a korábbi ,,A4"-es megbízhatósági pontról ,,A4 minusz"-ra minősítette vissza. A pozícióvesztés a folyómérleghiánynak, a lej leértékelődésének, a gazdasági növekedést és a reformokat lassító politikai viszályoknak köszönhető. (Mediafax)

EZ ÁM A SZÍNVONAL. Most már biztos, hogy egyetemi tanár lesz Elena Udrea, a Dimitrie Cantemir Egyetem alkalmazta, és a választási rendszerekről tart majd előadást a politológia kar látogatás nélküli hallgatóinak. A România liberă újságírójának ama kérdésére, hogy ismertesse néhány európai állam voksolási rendszerét, a leendő egyetemi oktató csak a német példáról tudott néhány mondatot mondani.

MAJD AZ ÚR. Az ortodox egyház vezetése igen felháborítónak tartja, hogy a szekusdossziékat vizsgáló tanács nyilvánosságra hozta főpapjai szekusmúltját. Szóvivőjük szerint a SZIVOT boszorkányüldözést folytat, és lejáratja egyházukat. Véleményük szerint papokból és történészekből álló különbizottságot kellene létrehozni múltjuk tisztázására. Különben is — vallják —, ők felelősséggel elsősorban az Istennek tartoznak. (Realitatea)

LEMONDOTT A BANKVEZÉR. Nyolcévnyi tevékenység után lemondott hivataláról Nicolae Dănilă, a Román Kereskedelmi Bank ügyvezető elnöke — írja a Krónika. Dănilă döntése meglepte a legnagyobb romániai kereskedelmi pénzintézet új tulajdonosait, az Erste-csoport képviselőit is. A volt elnök nem részletezte lemondásának okait, mindössze annyit nyilatkozott, hogy a bank többségi tulajdonosával született közös megegyezés alapján távozik december 1-jétől. Helyére Manfred Wimmer, a bank vezetőtanácsának alelnöke kerül.

TÁJÉKOZATLANSÁG. A lakosság háromnegyede, a megkérdezettek 74 százaléka nem tudja, mikor lesznek az EP-választások — derült ki egy október 10—17. közt végzett Insomar-felmérésből. (Transindex)

BEINDULT SASSU SÖPRÜJE. Alexandu Sassu, a Román Televízió elnöke politikai tisztogatást végez a hírszerkesztőségben — állítják egybehangzóan a fővárosi nagy napilapok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1523
szavazógép
2007-10-25: Közélet - x:

Kormánytámogatás magyar iskoláknak

Előzménytelenül nagy összegű, csaknem 63 milló új lejes támogatást hagyott jóvá a kormány tegnapi ülésén magyar és vegyes tannyelvű tanintézeteknek.
2007-10-25: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Felelősséget vállalt a kormány
Felelősséget vállal a kormány az egyéni körzetes választási rendszer bevezetését szabályozó törvényért — jelentette be Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök a tegnapi kormányülést követően.