Belföldi hírek

2007. október 25., csütörtök, Belföld
Felelősséget vállalt a kormány

Felelősséget vállal a kormány az egyéni körzetes választási rendszer bevezetését szabályozó törvényért — jelentette be Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök a tegnapi kormányülést követően.

A parlament döntött, október 29-én, hétfőn ül össze a két ház, ekkor kerül sor hivatalosan is a kabinet felelősségvállalására. A honatyáknak három nap áll rendelkezésükre, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be a kormány ellen, ha ezt a többség megszavazza, a kabinet megbukik. Ha senki nem terjeszt be bizalmatlansági indítványt, a törvény három nap után életbe lép. A Tăriceanu-kabinet a Pro Democraţia Egyesület által kidolgozott egyéni körzetes választási rendszer kialakítása mellett tette le voksát, azzal érveltek, hogy ez a tervezet nyerte el a többség támogatását. A reformcsomag egyik lényegi eleme, hogy az eddigi 332 helyett a jövőben csak 233 képviselő lenne, a szenátorok száma a jelenlegi 137-ről 108-ra csökkenne. * A pártok közül eddig a Nagyrománia Párt jelentette be, hogy felelősségvállalás esetén bizalmatlansági indítványt nyújtanak be. Corneliu Vadim Tudor tegnapra visszatáncolt, kezdeményezőként nem lépnek fel, de ha valamelyik politikai alakulat megteszi ezt, támogatják az indítványt.

Többletköltséggel jár a népszavazás

Jelentősen megnőnek a költségek, ha az EP-választásokkal egy időben népszavazást is szerveznek ― jelentette be tegnap a miniszterelnök. Mivel a két folyamatot külön törvény szabályozza, az EP-választások lebonyolítására kialakított infrastruktúrát nem lehet a referendumra is felhasználni. Hasonlóan vélekedett Cristian David belügyminiszter, aki szerint két különböző eseményről lévén szó, meg kell kétszerezniük a felkészülési és szervezési eljárásokat. David elmondta: a referendum megszervezésére 13 és fél millió eurót, az EP-választásokra 27 és fél millió eurót utaltak ki. Traian Băsescu államfő kedden este, amikor bejelentette a referendum megszervezését, azzal érvelt az egyidejű szervezés mellett, hogy így nem kell pluszköltségekkel számolnia a kormánynak, hisz ugyanazt a logisztikai hálózatot használhatja fel a két szavazás lebonyolításakor.

Elítéli a szenátus Markó nyilatkozatait

Ostobaságnak és egyben veszélyes jelenségnek nevezte Markó Béla a Szenátus Állandó Bürójának keddi döntését, melynek értelmében jövő hét elején politikai nyilatkozatban ítéli el a testület az RMDSZ elnökének kijelentéseit. A politikai nyilatkozat elfogadására vonatkozó javaslatot Adrian Păunescu, a Szociáldemokrata Párt szenátora kezdeményezte. ,,Engem már egyszer elítélt határozattal a szenátus, 1995-ben, szintén autonómia dolgában. Erre már kevesen emlékeznek, de ez a dokumentum létezik, és ez az újabb kezdeményezés azt jelenti, hogy legalább 12 esztendővel mentünk vissza az időben" ― mutatott rá Markó Béla, aki hozzátette, a szenátorok várhatóan megszavazzák a nyilatkozatot, de nem veszik észre, hogy tulajdonképpen egyik kollégájuk szólásszabadságát probálják azáltal korlátozni, hogy elítélik azt, amit mondott. Mint ismeretes, több román párt is hevesen bírálta Markót a szövetség kampányindító rendezvényein tett kijelentései miatt. Több ízben megfogalmazta, hogy az RMDSZ kitartóan küzd Székelyföld területi autonómiájáért. Tegnap a Nagyrománia Párt is valóra váltotta egy nappal korábbi ígéretét, az alkotmányos rend veszélyeztetése miatt büntetőjogi keresetet nyújtottak be Románia főügyészéhez.

Pusztított a víz

Az elmúlt napok heves esőzései 12 megye negyven településén okoztak kárt. Hét személyt kellett kitelepíteni, de több mint ezren órákig elszigetelődtek a külvilágtól. A tegnap délutáni összesítések szerint 41 házat, 77 gazdaságot és 167 hektár termőföldet árasztottak el a megáradt folyók és patakok. A legnagyobb károkat Gorj, Bákó, Vrancea és Vâlcea megyében okozta a víz. A hidrológusok narancssárga vészjelzése ma délig marad érvényben.

Évente kell nyilatkozni

Évente meg kell újítaniuk saját felelősségre tett nyilatkozatukat, mely szerint nincs rádiókészülékük azoknak, akik nem fizetnek bérleti díjat a közszolgálati rádióért. A kormány tegnapi ülésén fogadta el az erről szóló határozatot. Az új nyilatkozatot legkésőbb az előző nyilatkozat benyújtásától számított 11 hónapon belül kell letenni.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-25: Belföld - x:

Hírsaláta

TOVÁBB HÍGUL A LEJ. Két nap alatt öt banival esett a lej értéke egy euróhoz képest. Tegnap reggel egy eurót 3,4 lejért adtak a valutapiacon. Ezzel az értékvesztéssel a lej—euró árfolyam visszatért az év eleji értékhez. Október 19-hez képest például egy euró négy banival többe került. Pénzügyi elemzők szerint a lej euróval szembeni térvesztését az okozza, hogy a külföldi befektetők visszavonják lejbeni bankletétjeiket, és megtakarításaikat más valutában tartják. (Mediafax)
2007-10-25: Közélet - Váry O. Péter:

A kataszteri hivatalt perelné a polgármester

Valósággal akadályozza a sepsiszentgyörgyi önkormányzat működését a kataszteri hivatal, mert a város által a Zoocomptól megvásárolt szépmezői terület telekkönyvezése mai napig sem történt meg, a parcellákra ezért képtelen kiírni versenytárgyalást a városháza.