JegyzetRöhög az osztály, avagy a megszelídített Pandóra

2007. október 26., péntek, Közélet

Az okos ember más kárán tanul, az ostoba még a magáéból sem — szól a közmondás, melyet, merem remélni, a megyei tanács elnöke és a turisztikai osztály vezetője még nem értékelt át, nem ruházta fel évszázados értelmének szögesen ellentmondó értelmezéssel — fut át agyamon, miközben Demeter János megyei tanácselnök tegnapi lapszámunkban közölt nyilatkozatát próbálom megemészteni.

Ugyanis, amit a vendégcsalogatóvá átnemesített Pandó­rával és szelencéjével elművelnek — most már jó két hete —, meghalad minden képzeletet. Az, hogy úgy gondolják, a kétezer éves görög mitológiában gyökerező, de ma is használt szólást itt, Háromszéken, pontosabban a megyei tanács épületében pozitív tartalommal lehet megtölteni, az emberi butaság és a főnöki rátartiság elriasztó példája. Tudtuk mindig, hogy Demeter János kibeszéli a pityókát a földből, olyan, mint egy magnetofon, megnyomnak egy gombot, s ömlik belőle a szöveg, de azt, hogy ily megátalkodottan képes ragaszkodni baklövéséhez, újdonság. Hibáztak, méghozzá olyan általános műveltségi kérdésben, mely enyhén szólva nevetségessé teszi őket, ráadásul tévedésük tárgyi bizonyítékát kiszállították Brüsszelbe, ahol nem egy küldöttség igen jól szórakozott kancsal turistacsalogatójukon. S most azt akarja elhitetni velünk, hogy ez a szarvashiba fantáziadús ötlet volt, melyet a kukacoskodó sajtó térített el világhódító útjáról. Uraim, vegyék észre végre, tévedtek. Legyenek férfiak, vállalják ennek felelősségét, mely nem nyomja agyon, hisz nem több egy szóbeli megrovásnál. Igaz, közben ,,röhög az osztály". Nem kedvesen, nem megbocsátóan, hanem gyilkos gúnnyal.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2007-10-26: Közélet - Farkas Réka:

Történelmi lehetőség (Értelmiségi felhívás Tőkés támogatására)

Tegnap délutánig 51 magyarországi és romániai magyar művész, közéleti személyiség, egyetemi tanár, politikus írta alá azt a felhívást, amelynek címe Temesvártól Brüsszelig, és amellyel Tőkés László EP-képviselővé választását támogatják.
2007-10-26: Belföld - x:

Hírsaláta

ZÖLDÚT A GÉNMÓDOSÍTÁSNAK? Élelmiszerekhez is szabad lesz génmódosított növényi alapanyagot (gmo) használni Romániában, így döntött a szenátus, megszavazva a kormány erről szóló sürgősségi rendeletét. A szabályozást csak egyetlen ellenszavazattal, két tartózkodás mellett, 44 igen szavazattal fogadta el a felsőház, noha Romániában sincs megalapozott kutatási eredmény a gmo-k használatának hosszú távú következményeiről.