Hírsaláta

2007. október 26., péntek, Belföld
ZÖLDÚT A GÉNMÓDOSÍTÁSNAK? Élelmiszerekhez is szabad lesz génmódosított növényi alapanyagot (gmo) használni Romániában, így döntött a szenátus, megszavazva a kormány erről szóló sürgősségi rendeletét. A szabályozást csak egyetlen ellenszavazattal, két tartózkodás mellett, 44 igen szavazattal fogadta el a felsőház, noha Romániában sincs megalapozott kutatási eredmény a gmo-k használatának hosszú távú következményeiről.

A gmo-forgalmazásban érdekelt multinacionális vállalatok kampánya meglehetősen erős. A mezőgazdasági minisztérium pártolja a gmo-k elterjedését, míg a környezetvédelmi minisztérium határozottan elutasítja. A vitatott törvényt még a képviselőháznak is el kell fogadnia. (Nyugati Jelen)

PUCCS KÉSZÜL. Iliescu és Năstase szövetkezett, hogy az EU-választások után elmozdítsák helyéről Mircea Geoanăt. Már a funkciókat is leosztották. Iliescu tiszteletbeli elnök marad, Năstase lesz az SZDP elnöke, Sorin Oprescu az ügyvezető elnök, Miron Mitrea a főtitkár. E csapat tagja Victor Ponta is. Egyes források szerint megeshet, hogy nem Năstase, hanem Ponta lesz a pártelnök. (Cotidianul)

PEREL A CIVIC MEDIA. Több mint négyszáz nap óta nem kapott választ a Civic Media Egyesület a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Tanácshoz (SZIVOT) tavaly benyújtott, a véleményformálók, politikai elemzők és civilszervezet-vezetők szekusmúltjának feltárását kérő beadványára. Ezért a szervezet arra figyelmezteti a SZIVOT-ot, hogy akár jogi lépésekre is sor kerülhet, ha nem történik előrelépés az ügyben. ,,Teljesen elhanyagolták kérésünket. Több mint egy év alatt csupán néhány újságíró múltját világították át, második vonalbeli, helyi lapoknál dolgozó sajtósokét. A közvélemény befolyásolásában szerepet játszó nagyágyúk múltjáról még mindig nem kaptunk választ" — nyilatkozta Victor Roncea, a Civic Media Egyesület vezetője. (Új Magyar Szó)

TILTAKOZNAK AZ ÁLLATTENYÉSZTŐK. A mezőgazdasági minisztérium székhelye előtt tiltakoztak az állattenyésztők, azt kérték a kormánytól, támogassa azokat a gazdákat, akik háromnál kevesebb tehenet tartanak. A tüntetők szerint ők biztosítják a forgalomba kerülő tej 80 százalékát. A tiltakozók tejes bödönökkel vonultak a kormány épülete elé. A téli takarmányra kérnek támogatást az államtól, és követelik, az érvényben lévő törvényeket módosítsák az uniós szabványoknak megfelelően. (Mediafax)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2007-10-26: Közélet - Simó Erzsébet:

Röhög az osztály, avagy a megszelídített Pandóra (Jegyzet)

Az okos ember más kárán tanul, az ostoba még a magáéból sem — szól a közmondás, melyet, merem remélni, a megyei tanács elnöke és a turisztikai osztály vezetője még nem értékelt át, nem ruházta fel évszázados értelmének szögesen ellentmondó értelmezéssel — fut át agyamon, miközben Demeter János megyei tanácselnök tegnapi lapszámunkban közölt nyilatkozatát próbálom megemészteni.
2007-10-26: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Bizottsági patthelyzet
A Romániai Bírók Egyesületének kérésére felfüggesztette a bukaresti fellebbviteli bíróság a Legfelsőbb Bírói Tanács határozatát, amellyel a miniszterek vádolhatóságát elbíráló új, bírákból álló elnöki különbizottság megalakítását és működését szabályozta. A bírók közigazgatási bíróságon támadták meg az új szabályzatot, elnökük azzal indokolta a lépést, nem természetes, hogy egy bírót kiemeljenek az igazságszolgáltatásból, és áthelyezzenek a közigazgatási szférába. Szerinte ez ártana a bírák megítélésének is. A lépés patthelyzetet teremt, mivel nincs szabályzat a jelenlegi helyzetre, ha Băsescu államfő nem nevezi ki a bizottságba már kijelölt öt bírát, nem lehet új jelölési eljárást indítani. A jelölési eljárást ugyanis szintén a felfüggesztett szabályzat tartalmazza.