Belföldi hírek

2007. október 26., péntek, Belföld

Bizottsági patthelyzet

A Romániai Bírók Egyesületének kérésére felfüggesztette a bukaresti fellebbviteli bíróság a Legfelsőbb Bírói Tanács határozatát, amellyel a miniszterek vádolhatóságát elbíráló új, bírákból álló elnöki különbizottság megalakítását és működését szabályozta. A bírók közigazgatási bíróságon támadták meg az új szabályzatot, elnökük azzal indokolta a lépést, nem természetes, hogy egy bírót kiemeljenek az igazságszolgáltatásból, és áthelyezzenek a közigazgatási szférába. Szerinte ez ártana a bírák megítélésének is. A lépés patthelyzetet teremt, mivel nincs szabályzat a jelenlegi helyzetre, ha Băsescu államfő nem nevezi ki a bizottságba már kijelölt öt bírát, nem lehet új jelölési eljárást indítani. A jelölési eljárást ugyanis szintén a felfüggesztett szabályzat tartalmazza.

Több pénz kártalanításra

Novembertől tízmillió euróval növelte a kormány azt az alapot, amelyből az államosított ingatlanok tulajdonosait kártalanítják. Készpénzben vehetik fel a nekik járó összeget azok, akik nem részvényekben kérték a kártérítést — jelentette be Varujan Vosganian. A kormány a beérkezett igények számbavétele után döntött az alap kiegészítéséről — nyilatkozta a miniszter.

EB-figyelmeztetés Romániának

Újabb figyelmeztetést küldött Romániának az Európai Bizottság: ha a kormány év végéig nem módosítja a személygépkocsik első bejegyzési illetékét, akkor a testület elkezdi az eljárás második szakaszát. Az Európai Bizottság ismételten kérte az illeték csökkentését. Ha a kabinet ennek a felhívásnak sem tesz eleget, akkor az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz továbbítja az ügyet.

Nagyobb lesz az infláció

A Román Nemzeti Bank idei célsávjának ötszázalékos felső határát meghaladó évi inflációátlagot jósolnak Romániában az elemzők. A legderűlátóbb pénzügyi szakemberek is 5,2 százalékos inflációval számolnak az idei évre, a borúlátóbbak 5,9 százalékos inflációértéket sem tartanak kizártnak. A pénzhígulás legfőbb okaként a szárazság miatt szeptembertől kezdődött jelentős élelmiszer-drágulást jelölték meg. Az inflációra nyomást gyakorol még az októberi 3,7 százalékos gázáremelkedés. Emellett — a becslések szerint — az idei rezsiköltségek is tíz százalékkal nagyobbak lesznek majd a tavalyinál.

Jól fogynak az új gépkocsik

Várakozáson felül értékesítették idén az új gépkocsikat Romániában: 2007 első kilenc hónapjában körülbelül tízezer, gyárból frissen kikerült autóval többet adtak el, mint tavaly egész évben. A román autógyártók és importőrök szövetségének kimutatása szerint a január-szeptember közötti időszakban az értékesített új járművek száma eléri a 265 000-et. A szövetség arra számít, hogy az idén 320 000 új gépkocsi talál gazdára Romániában, de Brent Valmar, a szövetség elnöke valószínűnek tartja, hogy az év végi adatok felülmúlják becsléseiket.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2007-10-26: Belföld - x:

Hírsaláta

ZÖLDÚT A GÉNMÓDOSÍTÁSNAK? Élelmiszerekhez is szabad lesz génmódosított növényi alapanyagot (gmo) használni Romániában, így döntött a szenátus, megszavazva a kormány erről szóló sürgősségi rendeletét. A szabályozást csak egyetlen ellenszavazattal, két tartózkodás mellett, 44 igen szavazattal fogadta el a felsőház, noha Romániában sincs megalapozott kutatási eredmény a gmo-k használatának hosszú távú következményeiről.
2007-10-26: Közélet - Simó Erzsébet:

Külföldi hírek

Több mint másfél dollárt drágult a kőolaj
Másfél dollárt meghaladó nyereségen, 86,03 dolláron állt a kőolaj ára tegnap késő délután Londonban és New Yorkban. Szakértők szerint az áremelkedés oka részben a téli szezon kezdete előtti ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalom. Árnövelő tényező volt továbbá a török—iraki határon kialakult feszült helyzet, ami ahhoz vezethet, hogy leállhat a Törökországon keresztül bonyolított észak-iraki olajexport, és a közel-keleti olajexport egészét is fenyegeti. A geopolitikai bizonytalanságot erősítette továbbá, hogy miután az Egyesült Államok a terrorszervezetek listájára tette az iráni Forradalmi Gárdát, a lépés csak fokozta a bizalmatlanságot Washington és Teherán között. Növelte továbbá a kőolaj árát a dollárgyengülés, mivel a dollárban jegyzett kőolaj így olcsóbbá vált a befektetőknek.